Φθινοπωρινό φορο-πακέτο

 

 

 

Στο φθινοπωρινό φορο-πακέτο Αλογοσκούφη, το οποίο θα στοχεύει στο να συρρικνωθεί- κατά το δυνατόν- η δυσθεώρητη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού που ήδη από τους πρώτους πέντε μήνες της εκτέλεσής του ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μέτρα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας, της αύξησης του φόρου καυσίμων, της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και της φορολόγησης των δικαιωμάτων μετοχών των μάνατζερ (stock options) και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Στη φοροεισπρακτική εφεδρεία βρίσκονται μέτρα όπως η αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Στο υπουργείο έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2009 και οι προβλέψεις τους για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, τα μέτρα που προκρίνονται είναι:

1  Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξεως του 20%, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν το 2009 μελετάται να αλλάξει το σύστημα με σύνδεση του ύψους των τελών με τον όγκο των εκπεμπόμενων ρύπων. Με αυτό το σύστημα τα υψηλού κυβισμού και ογκώδη οχήματα, καθώς και αυτά της παλαιάς τεχνολογίας που είναι ρυπογόνα θα τιμωρηθούν με πολύ υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με αυτά που καταβάλλουν σήμερα οι ιδιοκτήτες τους.

2  Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 2,6% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3,1%. Πρόκειται για το υπόλοιπο της σταδιακής αύξησης που έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2006 και θα φτάσει συνολικά από τον Ιανουάριο του 2008 στο 20%.

3   Η επιβολή αυξημένης φορολογίας στις πωλήσεις μετοχών που διακρατώνται για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μέτρο το οποίο προτάθηκε αρχικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, στη συνέχεια από τον ΣΕΒ και υιοθετείται σήμερα από την κυβέρνηση. Παράλληλα, θα προωθηθεί η φορολόγηση των δικαιωμάτων μετοχών που λαμβάνουν δωρεάν ή σε προνομιακή τιμή τα στελέχη των επιχειρήσεων ως πρόσθετη αμοιβή. Στην περίπτωση που τα στελέχη των επιχειρήσεων προχωρούν στην πώλησή τους θα καταβάλλουν αυξημένο φόρο.

4  Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων. Πρόκειται για εισόδημα, κυρίως από επιδόματα, που λαμβάνουν μισθωτοί διαφόρων κλάδων. Για παράδειγμα, στο στόχαστρο έχουν μπει οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, οι αμοιβές για εφημερίες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι αμοιβές των αθλητών.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο και θα μπουν σε εφαρμογή από το νέο έτος. Σε συνάρτηση με την πορεία του προϋπολογισμού έως το τέλος του έτους και το μέγεθος της μαύρης τρύπας που θα έχει διαμορφωθεί και θα πρέπει να καλυφθεί εντός του 2009, στη λίστα των νέων φόρων που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, και:

● Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα. Ειδικά για τα τσιγάρα υπάρχει έτοιμη η δικαιολογία για την αύξηση της τιμής τους στο όνομα της εναρμόνισης της ελληνικής φορολογίας με την ευρωπαϊκή.

● Η αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Από 80% που είναι σήμερα για τις τράπεζες και 65% για τις Α.Ε. και ΕΠΕ, μελετάται να αυξηθεί στο 100% και 80% αντίστοιχα.

● Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα εντός του 2009. Πρόκειται για μέτρο που θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την πορεία της οικοδομής και γενικότερα της αγοράς ακινήτων.