Φτιάχνουν τη λίστα του εμβολιασμού

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου

Τις τελικές αποφάσεις και τις λεπτομέρειες που καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας με την ποία θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους περιορισμούς που θα τεθούν στη λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά, λόγω του φόβου για πανδημία της νέας γρίπης, αναμένεται να λάβει σήμερα η Ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως όλα δείχνουν, το κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας θα χτυπήσει κανονικά την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αφού σύμφωνα με την πρώτη ανεπίσημη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, δεν συντρέχει λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί επίσης επί τάπητος το θέμα της προτεραιότητας με την οποία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν το εμβόλιο, ενώ αναμένεται να ακολουθηθούν οι διεθνείς οδηγίες που έχουν ήδη εκδώσει τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με αυτά, στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας εμβολιασμού θα βρίσκονται οι γιατροί και οι έγκυοι. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από τη νέα γρίπη αλλά και για εμφάνιση επιπλοκών εξαιτίας της (ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί, έχοντες αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι).

Στο μεταξύ, μια ακόμη ομάδα, που δεν ανήκει στις συνήθεις υψηλού κινδύνου, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στη λίστα προτεραιότητας. Πρόκειται για γονείς ή όσους φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών. «Πονοκέφαλο» στην Εθνική Επιτροπή για τη νέα γρίπη αναμένεται να προκαλέσει ο συντονισμός του χρόνου παραλαβής του εμβολίου σε συνάρτηση με την κατάταξη των ομάδων αυξημένης επικινδυνότητας, αφού η πρώτη δόση των εμβολίων δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας έγιναν προτάσεις για υποομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί το ισοζύγιο επάρκειαςεπικινδυνότητας, αλλά δεν εισακούστηκαν, αφού οι ειδικοί αισθάνονται μεγαλύτερη «ασφάλεια» με τις διεθνείς κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του δήμου θα αρχίσουν να λειτουργούν ιατρεία γρίπης από την 1η Σεπτεμβρίου, στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ της πόλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Κανονικά αναμένεται να αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά

Συναγερμός στον Πειραιά για κρουαζιερόπλοιο με 10 κρούσματα

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ του Πειραιά κατέπλευσε χθες το πρωί από το Κουσάντασι της Τουρκίας το κρουαζιερόπλοιο «Οcean Village 2» με σημαία Βρετανίας, στο οποίο αναφέρθηκαν δέκα ύποπτα κρούσματα νέας γρίπης (9 μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης). ¶λλοι 13 επιβαίνοντες εμφανίζουν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο βρέθηκαν αρνητικοί στο ταχύ τεστ διάγνωσης για τη νέα γρίπη. Και οι 23 παραμένουν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών από τη νέα γρίπη που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για τον 28χρονο υπαξιωματικό που βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στη ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και τον 53χρονο Γάλλο τουρίστα που εισήχθη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ.