Φτωχοί και αβοήθητοι

Κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η… κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα.

Την ώρα που ένας στους πέντε Ελληνες ζει με εισόδημα πένητα και ένας στους τρεις δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές του ανάγκες, το κράτος δηλώνει «απών». Με όριο φτώχειας τα 471 ευρώ κατ άτομο τον μήνα, ο μέσος όρος των προνοιακών επιδομάτων είναι μόλις 341,86 ευρώ.

 

 Οι Ελληνες πολίτες βιώνουμε από νωρίς την ένδεια στις πολιτικές στήριξης: ο βασικός μισθός ανειδίκευτου εργάτη στη χώρα μας είναι μισός από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό (629 ευρώ έναντι 1.160,12).

 

Την εμπεδώνουμε στις αναποδιές που προκύπτουν στον εργασιακό μας βίο: το επίδομα ανεργίας υστερεί κατά 103,75 ευρώ του ορίου της φτώχειας. Τη συναντούμε, τέλος, και στην τρίτη ηλικία: η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ είναι μόλις 4 ευρώ πάνω από το όριο της φτώχειας και του ΟΓΑ κατά 193,25 ευρώ κάτω!

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιώργο Κωνσταντόπουλο, κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας του υπουργείου Υγείας για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη».

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι η άσκηση πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα παρουσιάζει αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές -είπε- δυσκολεύουν τον εντοπισμό όσων έχουν πραγματική ανάγκη και εμποδίζουν τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων δράσεων εργασιακής και κοινωνικής ένταξής τους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι θα ανακοινωθεί λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Στόχοι του -σημείωσε- είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδα.

Ο εκ των βασικών συντακτών του προγράμματος, κ. Γαβριήλ Αμίτσης, έκανε λόγο για σημαντική υστέρηση των κοινωνικών δεικτών στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Υγείας περιέγραψε μία εξαιρετικά δύσκολη εικόνα, λέγοντας ότι 400.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε φτωχές οικογένειες.

Η περιβόητη πολιτική στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών περιγράφεται πια με όρους κοινωνικού και πολιτικού «ναυαγίου».

Στοιχεία
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι σε συνθήκες φτώχειας ζουν το 27,1% των οικογενειών με τρία παιδιά, το 35% των οικογενειών με τέσσερα παιδιά και το 66,9% με πέντε ή περισσότερα παιδιά!

Πολύ δύσκολη είναι η επιβίωση και στις μονογονεϊκές οικογένειες. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν το 27,1% αυτών των οικογενειών με ένα παιδί, το 37,8% με δύο παιδιά και το 48,5% με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Στις δύο αυτές ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ανήκουν 240.134 ελληνικές οικογένειες. Ενδεικτικό της ποιότητας ζωής τους είναι το στοιχείο ότι η έννοια «κάτω από το όριο της φτώχειας» σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια ζει με λιγότερα από 11.460 ευρώ τον χρόνο…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr