«Γαλάζια» φάμπρικα με αξονικούς τομογράφους

 

Δουλειές με… Siemens, σ’ ένα «νεφελώδες» τοπίο, όπου κινήθηκε και διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια το καθεστώς κατανομής των αξονικών τομογράφων στη χώρα μας, δείχνουν σήμερα πλέον οι έλεγχοι, με βασικότερη τη διαπίστωση ότι ευνοήθηκε σκανδαλωδώς ο ιδιωτικός τομέας -παραβιάζοντας όρια και κανονισμούς- σε βάρος του δημόσιου.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το 2004, με υπουργό Υγείας τον Νικήτα Κακλαμάνη, η χορήγηση αδειών σε ιδιώτες για αξονικούς εκτοξεύθηκε, με ρυθμούς πρωτοφανείς για τη χώρα και το σύστημα Υγείας.

Μόνο τα δύο πρώτα χρόνια δόθηκαν συνολικά 90 άδειες και η λογική αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.

Από τη σχέση 1 προς 2, που ήταν η χορήγηση αδειών σε ιδιώτες και Δημόσιο την 4ετία 2001-2004, την επόμενη 4ετία η σχέση ανατράπηκε άρδην και διαμορφώθηκε υπέρ του ιδιωτικού τομέα σε 28 προς 2!

Σήμερα, μαζί και με τους προϋπάρχοντες του 2001, έχουμε στη χώρα μας 376 αξονικούς, από τους οποίους οι 247 ανήκουν σε ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας τη «μερίδα του λέοντος» από τις προμηθεύτριες εταιρείες των πανάκριβων μηχανημάτων έχει η Siemens με 34%.

Στους δε υπερσύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους, η Siemens κυριαρχεί στην ελληνική αγορά με 59%!

Η ανατροπή αυτή, υπέρ των ιδιωτών, πρακτικά σημαίνει, εκτός των άλλων, και γιγάντωση της επιβάρυνσης των Ταμείων, με τεράστιες απώλειες εσόδων και των νοσοκομείων.

Τα «αμαρτήματα» της 6ετίας

Για πλήθος παρανομιών και παρατυπιών κάνει λόγο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, στη διαδικασία αδειοδότησης ιατρικών μηχανημάτων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, κατά την τετραετία 2005-2009.

Ενώ την τετραετία 2001-2004 είχε εγκριθεί η λειτουργία 18 αξονικών τομογράφων, την επόμενη τετραετία (2005-2009) ο αριθμός των αδειών εξαπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 114! Στην πρώτη τετραετία οι 12 από τις 18 άδειες δόθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία. Στην τετραετία 2005-2009 όμως παραβιάζονται ακόμη και τα όρια της σχέσης πληθυσμού – αξονικών και δίνονται 106 άδειες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα και μόνο 8 σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ!

Στα «αμαρτήματα» της τελευταίας 6ετίας εντάσσεται και το γεγονός ότι δημόσια νοσοκομεία έχουν αγοράσει αξονικούς, που έχουν μεταξύ τους τεράστιες αποκλίσεις στην τιμή αγοράς, παρότι είναι ακριβώς ίδιου τύπου μηχανήματα!

Δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η γεωγραφική κατανομή των αξονικών, με αποτέλεσμα να αφθονούν στο Κέντρο, ενώ σπανίζουν ή και απουσιάζουν από την Περιφέρεια.

Για όλα αυτά έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ζήτησε διερεύνηση σε βάθος όλων των φακέλων, ενώ θεωρείται βέβαιη και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Στ. Κυριαζής, τεχνολόγος – ακτινολόγος

Σε κάποιες περιοχές περισσεύουν και σε άλλες δεν υπάρχουν

Κορυφή του παγόβουνου στην υπόθεση των αξονικών αποτελεί το πρόσφατο περιστατικό της βλάβης του αξονικού, από καμένη λυχνία, στο νοσοκομείο της Βέροιας, που ταλαιπώρησε τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και έρχονται στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες από το καθεστώς υπερκοστολόγησης και το «όργιο παραλείψεων» στη συντήρηση και προμήθεια ανταλλακτικών, που αναλαμβάνουν με συμβάσεις εταιρείες που έχουν πωλήσει τα μηχανήματα.

Αποτέλεσμα -εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού- να υπολειτουργούν ή και να αχρηστεύονται, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι αξονικοί του Δημοσίου και να διοχετεύεται πρόσθετη «πελατεία» στους ιδιώτες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα… παράδοξα, που επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ένας ειδικός στους αξονικούς, ο Σταύρος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Κοινωνικού Πολύκεντρου ΑΔΕΔΥ, τεχνολόγος ακτινολόγος και ειδικός στα οικονομικά της Υγείας.

«Οι αξονικοί σε άλλες περιοχές περισσεύουν και αλλού δεν υπάρχουν. Δεν λείπει και η προκλητή ζήτηση που οδηγεί καθημερινά πολίτες σε εξετάσεις χωρίς σοβαρό λόγο, ενώ παράλληλα επιβαρύνει αναιτιολόγητα τον πληθυσμό με επικίνδυνη για την υγεία τους ακτινοβολία.

Μάλιστα υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία, τα οποία κλείνουν ραντεβού έπειτα από 25 ημέρες, την ίδια ώρα που στα ιδιωτικά αρκεί ένα τηλεφώνημα για να εξυπηρετηθούν την επόμενη κιόλας ημέρα.

Η έλλειψη αξονικών τομογράφων σε νευραλγικής σημασίας νοσηλευτικά ιδρύματα, κυρίως στη Δυτική και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στη Μακεδονία (π.χ. νομαρχιακά νοσοκομεία, όπως της Καστοριάς, των Γρεβενών, δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, εξυπηρετώντας ουσιαστικά ένα σχέδιο απαξίωσης του ΕΣΥ».

Πληθωρισμός

Στους 376 ανέρχονται οι αξονικοί τομογράφοι στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που αδειοδοτεί τις ιατρικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας με ιοντίζουσες ακτινοβολίες στη χώρα μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από αυτούς οι 114 (33% του συνόλου) είναι πολυτομικοί τελευταίας τεχνολογίας (Multislice CT). Κατά τη διάρκεια του 2008 ελέγχθηκαν από την ΕΕΑΕ 59 αξονικοί τομογράφοι, 9% του συνόλου, για την καλή λειτουργία. Η αναλογία των αξονικών τομογράφων σε σχέση με τα ισχύοντα διεθνώς μετράται σε σχέση με τις κλίνες και καταγράφεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία, του 2009.

Η διάχυση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι υψηλή στην Ελλάδα. Ειδικά για τους Αξονικούς (CT) και Μαγνητικούς Τομογράφους (MRI), η αναλογία τους ανά 1.000.000 πληθυσμού διαμορφώθηκε το 2007 σε 25,8 και 13,2 αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες αναλογίες στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχονταν σε 22,8 και 11. Το φαινόμενο σημείωσε μεγαλύτερη ένταση στην Ελλάδα κατά την πενταετία 2006-2010.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης απογραφής συσκευών υψηλής ιατρικής τεχνολογίας από το σύνολο των διαθέσιμου -σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- εξοπλι-σμού, το 38% των ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων, το 42% των αξονικών τομογράφων, το 55% των Γ-καμερών, το 47% των μαγνητικών τομογράφων και το 47% των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής, όπου διαμένει το 32% της χώρας. Στη συνέχεια ακολουθεί η Μακεδονία με περίπου 20%, η Κρήτη με 8,5%, η Πελοπόννησος με 3% κ.ο.κ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ