ΓΑΖΑ / Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Νάσερ

Η πολιορκία του νοσοκομείου από ισραηλινές δυνάμεις προκαλεί «ασφυξία» – Απομακρύνονται τα σενάρια ανακωχής, με «βέτο» απειλούν ξανά οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

 

Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το Νάσερ, έχει τεθεί «εντελώς εκτός λειτουργίας», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. «Υπάρχουν μόνο τέσσερις ιατρικές ομάδες -24 μέλη του προσωπικού- που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς» στο νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε ο Άσραφ αλ Κίντρα.

«Το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η διακοπή της λειτουργίας του ισοδυναμεί με θανατική ποινή για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα», υπογράμμισε ο αλ Κίντρα. Ο ίδιος εξήγησε ότι το νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή γύρω από αυτό.

Το Νάσερ ήταν μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή την εβδομάδα πολιορκήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πραγματοποιούν επιδρομή μέσα σε αυτό την Πέμπτη. Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ.

Διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν ολοένα πιο έντονη ανησυχία, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) να χαρακτηρίζουν «καταστροφική» την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 28.985 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος. Πρόσθεσε επίσης ότι στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών σκοτώθηκαν 127 άνθρωποι, ενώ ακόμη 205 τραυματίστηκαν. Οι τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 68.883.

Ο Λούλα της Βραζιλίας μιλά για «γενοκτονία»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει μια «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραλληλίζοντας τη με την εξόντωση των Εβραίων από το χιτλερικό καθεστώς.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία» δήλωσε ο Λούλα σε δημοσιογράφους από την Αντίς-Αμπέμπα, στην Αιθιοπία, όπου παρέστη σε μια Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης. «Δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός πολύ καλά προετοιμασμένου στρατού και γυναικών και παιδιών», συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος ηγέτης.