Γάζα: Φόβοι για ξέσπασμα τύφου και χολέρας – Το 95% των κατοίκων χωρίς νερό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οργανώσεις υγείας για την κατάσταση στη Γάζα, προειδοποιώντας για μια επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι ελλείψεις στα συστήματα υγείας, καθώς και οι διακοπές ρεύματος και ύδρευσης αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποίησε την Πέμπτη 9/11 για την αναπόφευκτη εξάπλωση υδατογενών ασθενειών όπως η χολέρα και ο τύφος, που προκαλούνται από μολυσμένες πηγές νερού και την έλλειψη υγιεινής.

Επί του παρόντος, το 95% του πληθυσμού στη Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 64% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας υγείας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, τονίζει η IRC, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει την περιοχή με μια θανατηφόρα εκστρατεία βομβαρδισμών.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μεταδοτικών και υδατογενών ασθενειών – που επηρεάζουν δυσμενώς τα παιδιά και οδηγούν σε θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Bob Kitchen, αντιπρόεδρος έκτακτης ανάγκης του IRC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τετάρτη 8/11 ότι η έλλειψη καυσίμων έχει διαταράξει τη συλλογή απορριμμάτων και έχει προκαλέσει το κλείσιμο των μονάδων αφαλάτωσης, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της εξάπλωσης βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η διάρροια, η οποία έχει ήδη χτυπήσει 33.551 άτομα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Οργανισμός τόνισε ότι με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους σε όλη τη Γάζα, οι εγκαταστάσεις υγείας και τα καταφύγια είναι γεμάτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα και η τύφος.

«Οι δραστηριότητες ρουτίνας όπως ο εμβολιασμός, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, καθώς και η έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία μεταδοτικών ασθενειών, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο επιταχυνόμενης εξάπλωσής τους», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το IRC επανέλαβαν την έκκλησή τους για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η βοήθεια στη λωρίδα, την οποία το Ισραήλ χτυπά για περισσότερο από ένα μήνα ως αντίποινα για τη θανατηφόρα επίθεση των μαχητών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.