Γάζα: Παλαιστίνιος γιατρός πέθανε σε ισραηλινή φυλακή μετά από 4 μήνες κράτησης

Στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται και πεθαίνουν ακόμα και γιατροί που έδιναν μάχες για να σώσουν τραυματίες των επιθέσεων των IDF στη Γάζα!

Όπως μεταδίδει το BBC, ένας Παλαιστίνιος γιατρός πέθανε σε ισραηλινή φυλακή μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες κράτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενώσεων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Δρ Adnan Al-Bursh, 50 ετών, ήταν επικεφαλής της ορθοπεδικής στο πολύπαθο νοσοκομείο al-Shifa.

Η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου σχετικά με έναν κρατούμενο που κρατήθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας και είχε πεθάνει στη φυλακή Ofer ήταν ο Dr Al-Bursh.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου και η σωφρονιστική υπηρεσία είπε ότι το περιστατικό διερευνάται.

Ωστόσο, οι ομάδες υπεράσπισης των Παλαιστινίων κρατουμένων δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους την Πέμπτη ότι ο θάνατος του Δρ Al-Bursh ήταν μια «δολοφονία» και ότι το σώμα του παρέμενε ακόμα στα χέρια των Ισραηλινών.

Ο Δρ Al-Bursh ήταν ο επικεφαλής της ορθοπεδικής στη μεγαλύτερη ιατρική νοσοκομειακή μονάδα της Γάζας, το νοσοκομείο al-Shifa, στο οποίο έχουν δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Εργαζόταν προσωρινά στο νοσοκομείο Al-Awada στη βόρεια Γάζα όταν κρατήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι συνάδελφοί του έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον αείμνηστο χειρουργό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «συμπονετικό» και «ηρωικό».

Ο διευθυντής της Al-Shifa, Δρ Marwan Abu Saada, εξέφρασε την λύπη του για την θλιβερή είδηση.

Ένας άλλος συνάδελφος, ο Δρ Suhail Matar, αποκάλεσε τον Δρ Al-Bursh ως «βαλβίδα ασφαλείας» για κάθε ορθοπεδικό τμήμα σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας.

«Είναι σπάνιο να συναντήσεις έναν άνθρωπο σαν αυτόν στη ζωή σου, γιατί αυτός ο γιατρός εργάστηκε όλη του τη ζωή με αφοσίωση και συνήθιζε να κάνει τεράστιες προσπάθειες σε βάρος του εαυτού του», είπε ο Δρ Matar στο πρόγραμμα Gaza Lifeline του BBC Arabic.

Περιέγραψε τον αείμνηστο συνάδελφό του ως κάποιον που δεν κουράστηκε ποτέ να εργάζεται και που «αγαπήθηκε από όλους και το χαμόγελό του δεν έσβησε ποτέ».