GDPR- ΙΣΘ

Όλοι οι εθνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι της Ευρώπης διαθέτουν πλήρη στοιχεία των γιατρών της χώρας τους, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα, τον τόπο που δραστηριοποιούνται και ότι άλλο είναι αναγκαίο για την τήρηση ενός ολοκληρωμένου αρχείου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων και χάραξης πολιτικών, αλλά και γρήγορης ενημέρωσης σε επαγγελματικά ζητήματα καθώς και επείγουσες καταστάσεις, όπως επιδημίες.


Όλοι;  


Όλοι πλην ενός: του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου!


Κάθε φορά που ο Ιατρικός Σύλλογος της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας απευθύνονται στον ΠΙΣ και ζητούν στοιχεία για Έλληνα γιατρό που δραστηριοποιείται στη χώρα τους ξεκινά ολόκληρος γύρος αναζήτησης ανά τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ελλάδας για να εξευρεθεί ο συγκεκριμένος γιατρός. Κάθε φορά που η ΕΛΣΤΑΤ ή άλλος δημόσιος φορέας ζητά στοιχεία από τον ΠΙΣ ακολουθεί αιδήμων σιωπή λόγω έλλειψης βάσης δεδομένων. Εντέλει από τις 60.000 γιατρούς της χώρας ο ΠΙΣ επισήμως γνωρίζει την ύπαρξη μόνο 30.000. Οι υπόλοιποι αποτελούν φαντάσματα.


Και τώρα που, επιτέλους, ο ΠΙΣ δημιούργησε λογισμικό διασύνδεσης με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ξεκίνησαν νέα προβλήματα. Ορισμένοι Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως της Θεσσαλονίκης, αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία των μελών τους στον ΠΙΣ, παρά το ότι υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη στο άρθρο 51 του νόμου 4461/2017 (κλικ εδώ).


Μάλιστα, επειδή στο νόμο προβλέπονται ακόμη και κυρώσεις για τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Συλλόγου που αρνείται να συμμορφωθεί, ο Πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Εξαδάκτυλος σκαρφίστηκε το εξής τέχνασμα: να επικαλεστεί τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να ζητήσει από κάθε μέλος του Συλλόγου να δηλώσει ατομικά με υπεύθυνη δήλωση εάν επιθυμεί να αποσταλούν από τον ΙΣΘ τα στοιχεία του στο αρχείο Διασύνδεσης!


Ζητά δηλαδή να αναλάβει κάθε μέλος του Συλλόγου την ευθύνη, ώστε ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΙΣΘ να παραβαίνουν το νόμο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα και τις κυρώσεις. Απορούμε πως δεν σκέφτηκε να πράξει το ίδιο ο κ. Εξαδάκτυλος όταν διαφήμιζε το ιατρείο του σε περιοδικά αεροπορικών Εταιρειών παραβαίνοντας απροκάλυπτα τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας..