Γενική απεργία 20 Μαϊου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Μπορεί στο Δημόσιο οι γυναίκες να επιβαρύνονται με το νέο Ασφαλιστικό με 5 έως 15 επιπλέον έτη εργασίας, αλλά και στον ιδιωτικό τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλύτερα. Εστω και αν στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν ήδη μεγαλύτερα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η ανασφάλεια περί την εργασία.

 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε γενική απεργία μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της ΓΣΕΕ, με το σχέδιο νόμου των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη:

* Μειώνονται οι συντάξεις έως και 15%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 65%. Καταργούνται οι κατώτατες συντάξεις και οδηγούνται οι συνταξιούχοι σε ακόμα χαμηλότερη θέση.

* Αυξάνεται έμμεσα ο εργασιακός βίος από 2 έως 7 χρόνια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμα και στα ΒΑΕ και ιδιαίτερα των γυναικών στο Δημόσιο από 5 έως 15 χρόνια.

**Επαναφέρεται το ΛΑΦΚΑ, δηλαδή η εσωτερική αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων, η οποία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περικοπές, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο φτωχό σύστημα για τους υπάρχοντες συνταξιούχους αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.

* Ακολουθείται η παλιά χρεοκοπημένη συνταγή μείωσης των συντάξεων υλοποιώντας τον νόμο Πετραλιά, με αύξηση των ορίων ηλικίας (ειδικότερα στις γυναίκες και στους νέους), ως η μόνη «λύση» για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και της βιωσιμότητας του συστήματος.

* Το κράτος περιορίζει και συρρικνώνει δραματικά την προοπτική και τις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Μετά την κριτική, η ΓΣΕΕ προτείνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού:

1 Την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφάλιση.

2 Την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών από μεγάλους εργοδότες και επιχειρηματίες και να δίνεται στη δημοσιότητα ο κατάλογος των οφειλετών του ΙΚΑ, τουλάχιστον για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

3 Την αντιμετώπιση των εικονικών πτωχεύσεων και των προσχεδιασμένων εισφοροαποφυγών των ιδιωτών, οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι, μέσω εξωχώριων εταιρειών και μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων σε τρίτους.

4 Την αντιμετώπιση της λεηλασίας των Ταμείων από τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (φαρμάκων, εξωνοσοκομειακών).

5 Την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων καθώς και τη συνεπή καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τα Ταμεία (τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ).

6 Την άντληση πρόσθετων πόρων από χρηματιστηριακές δραστηριότητες, την κίνηση κεφαλαίων, τα τυχερά παιχνίδια, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας κ.λπ.

7 Την ίδρυση ειδικής Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων για την αξιοποίηση των αποθεματικών, των διαθεσίμων, των συνταξιοδοτικών λογαριασμών και πράξεων.

Στις 10.00 το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

* Η ΓΣΕΕ καλεί στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης. Το ΠΑΜΕ επιμένει σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.00 στην Ομόνοια. *

Και οι δικηγόροι στην απεργία

Και οι δικηγόροι θα πάρουν μέρος στη μεθαυριανή απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος, την υπονόμευση του θεσμικού τους ρόλου, τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την πλήρη εγκατάλειψη της Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συγκληθεί εκ νέου στις 28 Μαΐου αλλά δεν αποκλείεται, αναλόγως με τις εξελίξεις, να συνεδριάσει νωρίτερα για τη λήψη κρίσιμων, όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεων που αφορούν το μέλλον της δικηγορίας.