Γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας: Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τα κουνούπια


Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της επιδημιολογίας των παθογόνων παραγόντων, ανέφερε στη σύνοδο του ΠΟΥ ο Γιάννης Μπασκόζος.


Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Τη δυσκολία στην αντιμετώπιση των κουνουπιών και των προβλημάτων που προκαλούν, αναγνωρίζει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.


“Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη”, ανέφερε ο Γιάννης Μπασκόζος (φωτό), μιλώντας στη συνεδρίαση της 68ης Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης.


Την ώρα που, από τον περασμένο Μάιο, η Ελλάδα μετράει 27 νεκρούςαπό τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Μπασκόζος εκτιμά πως “δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.


Απαιτείται – είπε – περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της επιδημιολογίας αυτών των παθογόνων παραγόντων και για τον εντοπισμό προγνωστικών δεικτών που ενεργοποιούν εστίες.


Επεσήμανε πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στον έλεγχο των κουνουπιών μεταξύ των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό και κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, νότια Γερμανία και ορισμένες βαλκανικές χώρες.


Ο γενικός γραμματέας έκανε λόγο για πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που εργάζονται στον τομέα (1.500 τεχνικοί συνολικά), σημειώνοντας πως υπάρχουν προβλήματα στο ερευνητικό επιστημονικό επίπεδο και στον συντονισμό.


Πρότεινε να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στον αστικό ιστό, λέγοντας πως η αλλαγή του κλίματος θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στα συστήματα Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.


Εγκατεστημένο


Διευκρίνισε πως το κουνούπι “aedes albopictus” είναι εγκατεστημένο στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


Το κουνούπι μεταδίδει τον Chikungunya και τον ιό Dengue σε τοπικό επίπεδο, ενώ πρόσφατα οδήγησε σε επιδημίες στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία):


“Δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό το ασιατικό κουνούπι τίγρης μπορεί επίσης να μεταδώσει Zika, κίτρινο πυρετό ή ιό του Δυτικού Νείλου”, είπε ο κ. Μπασκόζος, εκτιμώντας πως υπάρχει κίνδυνος επανέναρξης της “aedes aegypti στην Ευρώπη.