ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Εργαστήρια στο υπόγειο ελλείψει χώρων

Δεκάκλινοι θάλαμοι ασθενών με μία κοινόχρηστη τουαλέτα, εργαστήρια χωμένα στο υπόγειο και μία αίθουσα αρχείου που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πνιγεί στα νερά των αποχετεύσεων συνθέτουν την εικόνα του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”.

Της Νικολέτας Μπούκα

Η αυτοψία της “Μ” στους χώρους του νοσοκομείου, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, προκαλεί απογοήτευση. Ηλικιωμένοι ασθενείς στριμώχνονται σε θαλάμους με οκτώ και δέκα κρεβάτια, ακόμη και σε κλινικές όπως η καρδιολογική. Χειρότερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην παθολογική κλινική, η οποία, αν και μία, εφημερεύει σχεδόν καθημερινά, αλλά και στη χειρουργική, την ουρολογική και την ΩΡΛ κλινική.

Προχωρώντας στους διαδρόμους του νοσοκομείου, διαπιστώνουμε ότι τουλάχιστον εδώ ράντζα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, στην παθολογική κλινική βρισκόμαστε μπροστά σε μια αίθουσα που προορίζεται για θάλαμος ασθενών. Μέσα υπάρχουν σκόρπια κρεβάτια και μάσκες οξυγόνου, ωστόσο πρέπει να προηγηθεί βάψιμο, για να τακτοποιηθεί ο εξοπλισμός. “Θα μπορούσε να βαφτεί ο θάλαμος σήμερα το πρωί, πριν από τη μεσημεριανή εφημερία. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε δουλειά, διότι δεν υπάρχει… μπογιά”, μας λένε οι εργαζόμενοι.

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει και το μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα υπόγειο. Μέσα στους στενούς χώρους και τους τοίχους, απΆ όπου συχνά πέφτουν σοβάδες, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του εργαστηρίου.

“Το κτίριο δεν ενδείκνυται, για να στεγάσει το μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι εγκαταστάσεις του είναι απαρχαιωμένες και οι χώροι του στενοί και μικροί. Οι τουαλέτες θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, ενώ συχνά λείπει και ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Επιπλέον, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθυστερούν έως και μία βδομάδα”, δηλώνει στη “Μ” ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο “Γ. Γεννηματά” Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης.

ΑΓΚΑΘΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Πληγή για το νοσοκομείο αποτελεί ο χώρος όπου φυλάσσονται οι φάκελοι των ασθενών. Μόλις ανοίγει η πόρτα, αυτό που αντικρίζουμε είναι ένας θεόστενος διάδρομος με στοιβαγμένους δεξιά κι αριστερά φακέλους ασθενών. Σηκώνουμε το κεφάλι και κοιτάζουμε στο ταβάνι, όπου βρίσκονται οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων από τις τουαλέτες των θαλάμων.

“Τουλάχιστον δύο φορές το αρχείο πλημμύρισε από βρόμικα νερά και καταστράφηκαν φάκελοι. Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε αναφορές για μετεγκατάσταση του αρχείου από το συγκεκριμένο χώρο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε”, εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο “Γ. Γεννηματάς” Πέτρος Κετικίδης.

Τόπο εξορίας θυμίζει και ο χώρος αναμονής και ανάπαυσης των τραυματιοφορέων του νοσοκομείου. Βρίσκεται στον αύλειο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, κοντά στο ΤΕΠ, κάτω από τις σκάλες. Είναι ένα στενό δωματιάκι, χωρίς πόρτα, με το κρύο και τη ζέστη να χτυπούν αλύπητα τους τραυματιοφορείς, οι οποίοι αισθάνονται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως επισημαίνει ο κ. Κετικίδης, ο οργανισμός του νοσοκομείου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι παλιός, προβλέπει 484 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά αυτή τη στιγμή απασχολούνται 330. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο παραϊατρικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων), καθώς από τις 136 οργανικές θέσεις που προβλέπονται καλύπτονται μόνο οι 50.

“Η κατάσταση είναι τραγική. Στη ΜΕΘ, που έχει οκτώ κρεβάτια, εργάζονται 17 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο, ενώ θα έπρεπε να είναι 24 σε κάθε βάρδια. Επίσης, έχουμε πέντε αίθουσες χειρουργείων και μόλις 14 άτομα σε κυκλικό ωράριο. Απαράδεκτη είναι και η εικόνα στην ουρολογική κλινική. Είναι αδύνατον για μία ή δύο νοσηλεύτριες να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα 45 χειρουργημένους ασθενείς. Δεν προλαβαίνουν. Συνεπώς, έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι είναι απαραίτητοι οι συνοδοί των ασθενών, για να βοηθούν κι αυτοί”, επισημαίνει ο κ. Κετικίδης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο διοικητής του “Γ. Γεννηματάς” Γρηγόριος Στάμκος δήλωσε στη “Μ” ότι έχει γίνει ιεράρχηση των αναγκών του νοσοκομείου και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν ορισμένες αλλαγές.

“Ήδη έγινε η ανακατασκευή της παιδιατρικής κλινικής, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του κτιρίου του νοσοκομείου. Επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση των χώρων του μικροβιολογικού εργαστηρίου, όπου αναπόφευκτα ο χρόνος έχει προκαλέσει φθορές. Πάντως, το προσωπικό του εργαστηρίου θα ενισχυθεί έως το τέλος του μηνός με επτά παρασκευάστριες”, αναφέρει ο κ. Στάμκος.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι οι δεκάκλινοι θάλαμοι δεν είναι ό,τι καλύτερο, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές λόγω κατασκευής και στατικότητας του κτιρίου. Επιπλέον, τη διοίκηση απασχολεί και το θέμα του αρχείου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγκατάστασής του.

“Το σημαντικό είναι ότι έχουμε κάνει σχεδιασμό των προτεραιοτήτων και προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς”, επανέλαβε ο κ. Στάμκος.