Γερμανική βοήθεια … για τα ελληνικά νοσοκομεία

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να υπογραφεί  στην Αθήνα υπόμνημα διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό υπουργείο Υγείας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ελληνικών νοσοκομείων,  σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο της Deutsche Welle.

 

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Υγείας,  Στέφαν Κάπφερερ ο οποίος αναφέρεται στους στόχους της συνεργασίας και δηλώνει ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγές στο νοσοκομειακό σύστημα και γενικά στο σύστημα υγείας.


Στέφαν Κάπφερερ

«Σχημάτισα την εντύπωση ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους του Έλληνα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επωφεληθεί από τις εμπειρίες του γερμανικού συστήματος. Υπάρχει όντως η βούληση να εκσυγχρονιστεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας και να καταστεί πιο αποτελεσματικό.

Νομίζω ότι αυτή η πρόκληση είναι κοινή για κάθε χώρα και για κάθε εθνική οικονομία. Ακόμη και στη Γερμανία είναι και πάλι αναγκαίες μια σειρά αλλαγές, γι’ αυτό εκτιμώ ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αποδοτική».

Διακήρυξη Παπανδρέου – Μέρκελ

Πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέληξαν σε μια διακήρυξη ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Στα πλαίσια αυτής της διακήρυξης τον Δεκέμβριο του 2010 τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών συμφώνησαν σε πρώτη φάση την συνεργασία  ανάμεσα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και του Μάρμπουργκ, ενώ ευρύτερα  η Γερμανία θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων όπως π.χ. του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, του Κέντρου Πληροφόρησης  και Υγειονομικής Πρόληψης κλπ.

Στο επίκεντρο θα είναι μεν η διαχείριση των νοσοκομείων, αλλά θα υπάρξει και  ανταλλαγή πείρας και επιστημονική βοήθεια στον τομέα της αναδιαμόρφωσης των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα, στη στρατηγική της πρόληψης ασθενειών, επιδημιών, αλλά και ατυχημάτων.

Βελτίωση της διαχείρισης κονδυλίων

Ο  Γερμανός υφυπουργός Υγείας,  επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα γενικό, αλλά και καίριο πρόβλημα των ευρωπαϊκών νοσοκομείων, στη βελτίωση της διαχείρισης των κονδυλίων.

Ένα ζήτημα «που αφορά πολλές πλευρές της νοσοκομειακής περίθαλψης όπως π.χ. το θέμα της διάρκειας της παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία. Και συγκεκριμένα,  πόσο γρήγορα μπορούμε να δώσουμε εξιτήριο στους ασθενείς και εάν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με τα εξωτερικά ιατρεία την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.»

Η ορθολογική αντιμετώπιση αυτής μόνον της παραμέτρου σημαίνει, σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργό Υγείας, μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων, διότι «όσο λιγότερο χρονικό διάστημα είναι κατειλημμένες οι κλίνες στα νοσοκομεία, τόσο λιγότερες είναι και οι δαπάνες για την παραμονή του ασθενούς και για το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτή ακριβώς είναι η βασική πρόκληση. Πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην μένει ουδείς ασθενής στο νοσοκομείο παραπάνω από όσο απαιτεί η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία.»

Στη Γερμανία ισχύουν συγκεκριμένες ταρίφες για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης, π.χ. για τις εγχειρίσεις, ανεξάρτητα από το εάν ο ασθενής μείνει πέντε ή επτά ημέρες στο νοσοκομείο.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για μακροχρόνια και χωρίς σημαντικό λόγο παραμονή στο νοσοκομείο. Υπό την προϋπόθεση, που θέτει η πολιτεία, ότι η παροχή υπηρεσιών και περίθαλψης δεν θα πλήξει τον ασφαλισμένο. Αυτό εκτιμάται ως βασικό κριτήριο διαχείρισης κονδυλίων στα γερμανικά νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το καθεστώς, εάν δηλαδή τα νοσοκομεία είναι δημοτικά, κρατικά ή ιδιωτικά.

Πηγή: Deutsche Welle