Για μιά ακόμη θητεία στο τιμόνι του ΠΙΣ ο Μ. Καλοκαιρινός

Το νέο ΔΣ του ΠΙΣ είναι πλέον γεγονός( μετα από μαραθώνιες συνεδριάσεις)  και  θα συνεδριάσει την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 5μμ με θέμα Ημερήσιας Διάταξης τον προγραμματισμό δράσης της επόμενης τριετίας. Ενδιαφέρων προκαλεί το κλίμα  που επικράτησε για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Το νέο σχήμα προέκυψε μετά από μια έντονη συνεδρίαση , με αποχωρήσεις , διαξιφισμούς, απειλές και συκοφαντικούς ισχυρισμούς μεταξύ των μελών  του ΠΙΣ. Μετά από ώρες συνεδριάσεων, Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Μ. Καλοκαιρινός, Γραμματέας ο κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος ο κ. Βασιάδης, Β΄ Αντιπρόεδρος ο κ. Ροκαδάκης και ταμίας ο κ. Σ. Πίνης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο  κ. Βλασταράκος κατά την έναρξη της συνεδρίασης απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου και υπέβαλε προσχηματικά την υποψηφιότητα άλλου μέλους της παράταξής του, το οποίο όμως δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται.

Ο κ. Βλασταράκος επέμεινε από τη θέση του Προεδρεύοντος πεισματικά στη διεξαγωγή φανερής ψηφοφορίας. Τότε η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί μεθοδεύσεις νέας ατέρμονης συνεδρίασης και κατέθεσε δήλωση την οποία υπέγραφαν 9 σύμβουλοι από την ΑΕΓ, την ΠΑΣΚΕ και την ΠΑΝΔΗΚΝΙ. Μετά την ανάγνωση και κατάθεση της δήλωσης και αντιλαμβανόμενος ότι δεν είχε άλλα περιθώρια να συνεχίσει την ίδια τακτική ο κ. Βλασταράκος αποχώρησε με θορυβώδη τρόπο μαζί με τα άλλα τέσσερα μέλη της παράταξής του (Σ. Τσούκαλος, Θ. Νικολαίδης, Ι. Χρονόπουλος, Κ. Παπαπολυχρονιάδης).

Αμέσως μετά την αποχώρηση των 5 μελών τα εναπομείναντα 10  μέλη έχοντας πλήρη απαρτία συνέχισαν τη συνεδρίαση και αποφάσισαν τη διεξαγωγή μυστικών ψηφοφοριών. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ κ. Παπάζογλου επέλεξε την αποχή στις εν λόγω ψηφοφορίες.  

Το χρονικό των εκλογών

Στις  τελευταίες συνεδριάσεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είχαμε τονίσει ότι  η δύναμη της «συντηρητικής» πλευράς στην ανάδειξη του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ήταν μειωμένη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Νέα Δημοκρατία από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου 15μελούς διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που διεξήχθησαν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου βγήκε λαβωμένη  . Μετά τη διάσπαση της παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, η δύναμη της «συντηρητικής» πλευράς μειώθηκε κατά μία έδρα. Οι δύο νέες παρατάξεις που «γεννήθηκαν» από τη διάσπαση της Δημοκρατικής Κίνησης Ιατρών (ΔΗΚΙ) είναι η ΔΗΚΙ- ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και η ΠΑΝΔΗΚΙ. Τη χαμένη έδρα κέρδισε η παράταξη που υποστηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ (ΠΑΣΚ Γιατρών). Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 352 αντιπρόσωποι από τους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας. Υπήρχαν ένα άκυρο και πέντε λευκά. Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, η ΔΗΚΙ- ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ έλαβε 119 ψήφους και πέντε έδρες και η ΠΑΝΔΗΚΙ (ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο υπό τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μ. Καλοκαιρινό) πήρε 95 ψήφους και τέσσερις έδρες. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2006 η ΔΗΚΙ είχε λάβει 198 ψήφους και δέκα έδρες. Η ΠΑΣΚ Γιατρών πήρε 62 ψήφους και τρεις έδρες (από 52 ψήφους και δύο έδρες το 2006), η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΣΥΡΙΖΑ) 43 ψήφους και δύο έδρες (35 ψήφους και δύο έδρες το 2006), η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΚΚΕ) πήρε 15 ψήφους και 1 έδρα (22 ψήφους και 1 έδρα το 2006) και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών πήρε 12 ψήφους (από 5 ψήφους το 2006).

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν από τη ΔΗΚΙΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ οι κκ. Μ. Βλασταράκος, Ι. Χρονόπουλος, Αθ. Νικολαΐδης, Στ. Τσούκαλος και Κων. Παπαπολυχρονιάδης, από την ΠΑΝΔΗΚΙ οι κκ. Μ. Καλοκαιρινός, Στ. Πίνης, Γρ. Ροκαδάκης και Α. Βασιάδης, από την ΠΑΣΚ ο κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος, η κυρία Μαρία Πασακιώτου-Μπιντούδη και ο κ. Βλ. Παναγιωτίδης, από την Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών οι κκ. Ι. Μπασκόζος και Δ. Βαρνάβας (έπειτα από κλήρωση με τον ισοψηφήσαντα κ. Ζ. Κωνσταντίνο) και από τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ο κ. Χ. Παπάζογλου.