Για τα καμώματα των κατά τόπους Κατσιφαράκηδων

div style=”text-align: left; line-height: normal” align=”left”>Πριν ένα μήνα περίπου, λάβαμε γνώση της επιστολής του Διοικητή των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου προς τον κ. Ζώτο σχετικά με τις εφημερίες των ιατρών του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, στην οποία αναφέρει:

"καταστήσαμε σαφές στο ιατρικό προσωπικό του εν λόγω Νοσοκομείου ότι η παροχή υπηρεσιών από το ιατρικό προσωπικό πέραν του κανονικού ωραρίου θα γίνεται κυρίως με εφημερίες ετοιμότητας και όχι ενεργείς, αναλόγως των οικονομικών και αριθμητικών δυνατοτήτων μας." (20/11/2011)
 
Στη συνέχεια ο εν λόγω Διοικητής, με πρόσχημα την οικονομική δυσχέρεια, καταχρηστικώς μετατρέπει τις ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου, ενώ κάνουν από 4 έως και 23 πρόσθετες εφημερίες, να πληρώνονται 1 ή 2.Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των αποδοχών μας κατά 10-15% συνολικά.
Παρεμπιπτόντως για την κριτική που άσκησε το συνδικαλιστικό μας όργανο στην πιο πάνω πρακτική δέχεται πειθαρχική δίωξη και την απειλή ποινικής δίωξης!
  Χθες (24/1/2012) με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του οικονομικού απολογισμού του 2011 από τον εν λόγω Διοικητή. Ο απολογισμός αυτός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πλεονασματικός κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ!!!
 
  ΠΟΥ είναι λοιπόν η οικονομική δυσχέρεια που επικαλείται ο εν λόγω Δ/τής για να μας "κουρέψει" το εισόδημά μας;
  ΠΟΙΟ από τα δύο είναι αληθές και ακριβές; Η δυσχέρεια ή το πλεόνασμα;
 
 Αν το πιο πάνω ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ είναι αληθινό, τότε η μή καταβολή των πρόσθετων εφημεριών που πραγματοποιούμε είναι ΚΛΟΠΗ!
 
Καλούμε την ΟΕΝΓΕ να μας προστατέψει από την ηθική, πειθαρχική και οικονομική επίθεση που δεχόμαστε.
Οι εντεταλμένοι της πολιτικής ηγεσίας, αδιαφορώντας για τις συνθήκες λειτουργίας των Νοσοκομείων της Γ Ζώνης (Νοσοκομείο και αντιμετώπιση επειγόντων χωρίς Αξονικό, Γαστρεντερολόγος χωρίς Ενδοσκόπια, Αεροδιακομιδές χωρίς ασφαλή εξοπλισμό , ελλείψεις εξειδικευμένου Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμα σημεία του Νοσοκομείου όπως Καρδιολογική, Παιδιατρική, Χειρουργική, Αναισθησιολογικό, ΜΤΝ, Χειρουργεία κα), επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών βάλλοντας εναντίον της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας μας.
 Ως πότε οι θέσεις και οι νόμοι θα είναι εργαλεία στα χέρια αδίστακτων τυπολατρών ενάντια στα όνειρα και τη δουλειά των ικανών, των εργατικών, των οραματιστών;
 Ως πότε η εργασία μας αλλά και η αμοιβή της και κατά προέκταση η ζωή η δικιά μας και των οικογενειών μας θα είναι έρμεα στις ορέξεις κάποιων;
 Μεσαιωνικές πρακτικές Ιεράς Εξέτασης, δεν έχουν θέση στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία, στον τόπο που ανάθρεψε την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.
 Παραλογισμοί και ανευθυνότητα δεν έχουν θέση στον τόπο που έδωσε στην Ιατρική την ορθολογιστική της βάση.
 Δεν είμαστε Άγιοι. Δεν διεκδικούμε το Αλάθητο. Έχουμε κι εμείς τους Εφιάλτες μας.
 Είναι όμως τα αγαθά μας κίνητρα και η δίψα για τη χαρά της γνώσης και της προσφοράς που θα μας δικαιώσουν. 
 
                                              ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΛΗΜΝΟΥ
 

ΥΓ:Θα πρέπει τοΥΥ&ΚΑ, οι ΥΠΕ και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να απαντήσουν άμεσα στα εξής:
     1) Πρέπει τα Νοσοκομεία να παρέχουν Διαμονή (υπνοδωμάτιο-μπάνιο-γραφείο), Σίτιση (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) στους ιατρούς που είναι σε ενεργή εφημερία; Αν δεν το κάνουν τι πρέπει να γίνει;
     2)Μπορεί ο μοναδικός εφημερεύων ιατρός ενός Τμήματος, να καλύπτει το Τμήμα με εφημερία ετοιμότητας; Αν μπορεί τότε θα πρέπει να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:
          α) Ποιος είναι ο ακριβής χρόνος από την κλήση του έως την προσέλευσή του στο Νοσοκομείο;
          β) Πώς νομιμοποιείται το Νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει την ευθύνη της κλήσης ή μη του εφημερεύοντος;
      3)Πραγματοποιούνται πρόσθετες εφημερίες στα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
         Αν ΝΑΙ από ποιόν και πώς ακριβώς θα πληρώνονται;
      Γνωρίζουμε καλά ότι το "εφημεριακό πρόβλημα" των Νοσοκομείων δεν λύνεται αν αυτά δεν στελεχωθούν με ιατρούς όπως πρέπει.
      Αυτοί που υπόσχονται να το λύσουν χωρίς προσλήψεις ιατρών τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους πολίτες-χρήστες του ΕΣΥ.