Για τα μάτια του κόσμου πια οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Υγείας

¶λλη μία, την τρίτη κατά σειρά, παράταση του σημερινού μεσαιωνικού ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών προωθεί ο υπουργός Υγείας. Ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει ήδη στα χέρια του το “ελευθέρας” από το συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. να προχωρήσει στην τρίτη παράταση του σημερινού ωραρίου, εάν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των νοσοκομειακών γιατρών από όλους τους πολιτικούς χώρους αναγνώρισε ορισμένα βασικά αιτήματα του κλάδου στις προτάσεις που εισηγείται ο υπουργός Υγείας για υπογραφή, συνδικαλιστικές σκοπιμότητες όλων των τύπων φαίνεται ότι υποχρεώνουν τελικά την ΟΕΝΓΕ να τηρήσει αρνητική στάση στην πρωτοβουλία του Δημ. Αβραμόπουλου.

Η άμεση εφαρμογή των δύο προεδρικών διαταγμάτων που περιορίζουν σε ανθρώπινα όρια το σημερινό μεσαιωνικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών θα ήταν δυνατή μαζί με την εισαγωγή του πολυδιευθυντικού συστήματος και της απρόσκοπτης εξέλιξης των γιατρών του ΕΣΥ, ακόμη κι αν χρειαζόταν κάποια νομοθετική ρύθμιση για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την καθαρή εφαρμογή του 48ωρου.

Το μεταβατικό διάστημα δεν θα υπερέβαινε το ένα έτος και το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών θα μπορούσε να πιέζει πλέον το υπουργείο Υγείας με μία συλλογική σύμβαση που θα κατοχύρωνε περαιτέρω θεσμικά τις διεκδικήσεις για το ωράριο.

 Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προτάσεις του απηχούν σε ανεκτό βαθμό τις επιθυμίες ικανού μέρους των νοσοκομειακών γιατρών και επιχειρεί να ασκήσει αύριο μία τελευταία πίεση στους συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ. Ξέρει πολύ καλά ότι, εάν η ΟΕΝΓΕ επιμείνει να μην υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και για… 100 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ ο ίδιος δεν θα δέχεται πίεση για την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεών του περί προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει με ασφάλεια το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ.

 Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή νέα συνάντηση υπουργού Υγείας – ΟΕΝΓΕ μοιάζει να έχει προδιαγεγραμμένο αρνητικό αποτέλεσμα, εκτός εάν ο Δημ. Αβραμόπουλος εμφανίσει κάποιον “άσο” από το μανίκι, κάτι που φαντάζει μάλλον αδύνατο.

Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας περιορίζεται τώρα να δείξει στην κοινή γνώμη ότι εκείνος προσπάθησε, αλλά οι συνδικαλιστικές σκοπιμότητες εμπόδισαν τελικά μία πρόοδο σχετικά με τον περιορισμό του ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ, το πολυδιευθυντικό σύστημα και άλλες παραμέτρους των πολύμηνων διμερών διαπραγματεύσεων.

Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έκαναν ήδη χθες την εμφάνισή τους στη δημοσιότητα συντεχνιακές αντιδράσεις κατά του πολυδιευθυντικού συστήματος από μερίδα οργανωμένων διευθυντών του ΕΣΥ… Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ