Για την απόφαση του ΔΣ του Καραμανδανείου Νοσ. Παίδων

p>

Πάτρα, 15 Οκτωβρίου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Δυστυχώς, γι άλλη μια φορά η Διοίκηση του Νοσοκομείου αυτοβούλως αποφάσισε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά που ο Υπουργός Υγείας κος Αβραμόπουλος έβαλε.  

 

Χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να καλέσει τους συναδέλφους γιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής–μέλη της ΕΙΝΑ, αποφάσισε να τους εντέλει προκειμένου να εφημερεύσουν για το μήνα Οκτώβριο ΠΑΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΑ στην εργατική νομοθεσία που επικυρώθηκε με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και που απαγορεύει την υπέρβαση των 48 και 56 ωρών εργασίας την εβδομάδα (για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα) χωρίς τη συναίνεσή τους!.

 

Γι άλλη μια φορά, η διοίκηση του Καραμανδανείου αποδεικνύεται το μακρύ χέρι του Υπουργείου, στέκεται ενάντια στο νόμο, στο εργατικό δίκαιο και στη λογική. Αποδέχεται το ρόλο του εντολοδόχου της κυβέρνησης, λειτουργεί εμπρηστικά σε σχέση με το θέμα των εφημεριών –το οποίο ΟΛΑ τα μέλη γνωρίζουν ενδελεχώς- και θέλει να κάνει την αρχή σε μια διαδικασία που ακόμη και διορισμένοι διοικητές στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν τόλμησαν. Ξεκίνησαν έναν αυταρχικό κατήφορο.

 

Οι γιατροί σ’ όλη τη χώρα καταθέτουν προγράμματα που προβλέπονται από τους νόμους που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει. Αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν μέχρι τώρα και ζητούν ΑΜΕΣΑ από το Υπουργείο Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που να καταγράφει προσλήψεις, αυξήσεις, επίλυση του εφημεριακού. Αυτή είναι η μοναδική λύση που έχει η Κυβέρνηση και ο κος Αβραμόπουλος προκειμένου να λυθεί ΑΜΕΣΑ το ζήτημα της εφημέρευσης των νοσοκομείων. Κάτι που θα δώσει ανάσα στο ΕΣΥ και θα σταματήσει τον κατήφορο της Δημόσιας Υγείας.

 

Η απάντηση της ΕΙΝΑ σ’ αυτή τη μεθόδευση θα είναι ΑΜΕΣΗ. Πέρα από τη νομική οδό (μηνυτήρια αναφορά) ενάντια στα μέλη του ΔΣ (ελέγχονται ΝΟΜΙΚΑ γι αυτή τους την απόφαση) τους εγκαλούμε γιατί είναι έκθετοι ΗΘΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ.

 

·         Τον κο Φούρα, ως Πρόεδρο του ιδρύματος και Δήμαρχο Πατρέων, που αντί να λάβει υπ’ όψιν του το πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή του και να σταθεί στο πλάι των γιατρών που κινητοποιούνται για το ΕΣΥ, εκλαμβάνει τον εαυτό του ως εργοδότη και εντέλει με την υπογραφή του γιατρούς σε παράνομη υπερεργασία. Αλήθεια, που είναι ο κος Δήμαρχος στα μεγάλα προβλήματα της υγείας της Πάτρας; Την ίδια θέση θα λάβει όταν σε λίγες μέρες συμβεί το ίδιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης του;

·         Τον κο Σιαμπλή, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, «υπερασπιστή» των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, ο οποίος προσωπικά σε επανειλημμένες δηλώσεις του τόσο στον τύπο όσο και τοποθετήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο έχει ταχθεί υπέρ του δίκαιου αιτήματος της εφαρμογής των 48 και 56 ωρών ως ανώτατο όριο εργασίας.

·         Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ: τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων που στρέφονται ενάντια στους συναδέλφους τους.

·         Το μόνο «δικαιολογημένο» Διοικητή κο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος –αν και αιρετός νομαρχιακός σύμβουλος- τίμησε τη θέση που του ανέθεσε ο κος υπουργός και τον υπηρετεί πιστά.

 

Το θέμα των εφημεριών των γιατρών αποκαλύπτει τη γύμνια του ΕΣΥ. Με τεράστιες ελλείψεις γιατρών και εργαζομένων λειτουργούν στο όριό τους τα νοσοκομεία σ’ όλη τη χώρα. Τώρα που η αναγκαστική υπερεργασία των γιατρών είναι και παράνομη, μας πιέζουν να συνεχίσουμε να παριστάνουμε το ρόλο του κωπηλάτη στη γαλέρα. Ως ΕΔΩ.

 

Και κάτι ακόμα για το ΔΣ του Καραμανδανείου.

Από πότε νοιάζεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την ασφάλεια των υπηρεσιών του όταν ΠΕΡΑ από κάθε νομοθεσία, επιμένει να βγάζει προγράμματα εφημερίας για το Χειρουργικό Τομέα με τους ειδικούς γιατρούς …σε ετοιμότητα; Οι ίδιοι υπογράφουν και αυτά τα προγράμματα.

 

Θα επανέλθουμε σύντομα.

 

 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας

Γιαννάκενας Κων/νος