Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΙΚΑ

h3>ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

21-07-2009

 

Οι Εργαζόμενοι και ο λαός έχουν ανάγκη

από ένα Δημόσιο Δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχών

Σύστημα Υγείας

Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής, της τεράστιας κλοπής των αποθεματικών τους, διαχρονικά, της υποχρηματοδότησης τους από το κράτος και οι παροχές τόσο στις συντάξεις όσο και στις υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται ο πρωθυπουργός επιχειρεί με την επίσκεψή του στο ΙΚΑ Περιστερίου να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Οι σημερινές εξαγγελίες για μικροβελτιώσεις εντάσσονται στην επικοινωνιακή πολιτική που αναπτύσσεται ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου, χωρίς να δίνει καμία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι προκειμένου να έχουν άμεσα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Η έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν διαχρονικά τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ. Πολιτικές που οδήγησαν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας να έχουν φτάσει στο 57% ενώ οι δημόσιες να έχουν κατρακυλήσει στο 43%.

Η διάλυση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ και η έλλειψη στελέχωσης των Νοσοκομείων οξύνουν την κρίση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενισχύουν τον μεγάλο κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα Υγείας, αυξάνουν τα φαινόμενα διαπλοκής της πολιτικής με τα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια και την παραοικονομία.

Το εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι ανάγκη να αντιδράσει σε αυτές τις πολιτικές και να αγωνιστεί για:

·         Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους με αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

·         Διπλασιασμό των δαπανών υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.

·         Ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ανάπτυξη Κέντρων Υγείας και την θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού.

·         Στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο προσωπικό.

·         Απεγκλωβισμό του Δημόσιου συστήματος Υγείας από τον εναγκαλισμό με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, του φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.

·         Πάταξη των ιδιωτικών πελατειακών σχέσεων και στο φακελάκι.

·         Κατάργηση των περιορισμών για πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (100 ένσημα, μετανάστες κ λ π).

·         Εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.