Για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου

p align=”center” style=”text-align: center; margin: 0cm 0cm 10pt”>ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, αισθάνεται την ανάγκη να αποσαφηνίσει κάποια θέματα και να ενημερώσει την κοινωνία της Μαγνησίας, τόσο για τη λειτουργία του νοσοκομείου μας, όσο και για τη γενικότερη κατάσταση του τομέα της υγείας στη χώρα.

Αρχικά οφείλουμε να παραδεχθούμε, ότι με την αλλαγή της διοίκησης, άρχισαν να επιλύονται κάποια προβλήματα, τόσο οικονομικής φύσεως όσο και συνεργασίας σε επίπεδο λειτουργίας.

Είναι αλήθεια ότι το κλίμα «τρομοκρατίας» έχει εκλείψει και τουλάχιστον ψυχολογικά, είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε το έργο μας, πιο ήρεμα συντονισμένα και απερίσπαστα.

Το μείζον θέμα ,το οποίο παραμένει «αγκάθι», είναι ότι για να επιτελέσεις το έργο σου, χρειάζεσαι μέσα και συνεργάτες.

Αυτά τα δύο είδη λοιπόν, βρίσκονται προς εξαφάνιση στις μέρες της οικονομικής ανέχειας, της Ελλάδας του σήμερα. Εάν προσθέσουμε και την κοροιδία από πλευράς υπουργείου, τότε συνθέτουμε το παζλ της πραγματικότητας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η οφθαλμιατρική κλινική και το γαστρεντερολογικό τμήμα είναι χωρίς ειδικό ιατρό ενώ το ογκολογικό και το αιματολογικό συνεχίζουν με έναν.

Τα προβλήματα ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, όπως είναι η στελέχωση του επιστημονικού προσωπικού (ιατροί), δεν επιλύονται με σπασμωδικές και παροδικές κινήσεις, επικουρικών συναδέλφων, κύριοι υπεύθυνοι του υπουργείου, οι οποίοι παρά τη θέληση που διαθέτουν δεν καθιστούν ένα τμήμα ή μία κλινική λειτουργική.

Οι επικουρικοί συνάδερφοι, είναι ετήσιας σύμβασης, με τελείως αβέβαιο το μέλλον τους για το τι τους επιφυλάσσει το υπουργείο τον επόμενο χρόνο. Παρά τις θυσίες τους και τις ικανότητές τους, δεν είναι εφικτό να αναλάβουν ευθύνες σε ιδιαίτερα περιστατικά, χωρίς τη συνδρομή μόνιμων, ειδικών επιμελητών.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η υπουργική πολιτική, είναι αυτή της απόλυτης υποταγής, στις εντολές της μνημονιακής εντολής, με μοναδικό στόχο να μην ξοδέψουμε, ούτε έναν οβολό, αδιαφορώντας για την πρόσληψη μόνιμων ιατρών. Πολύ περισσότερο μάλιστα, από τη στιγμή που οι πολίτες, δικαιολογημένα, δεν κατανοούν πολλά σχετικά με τις βαθμίδες του ιατρικού τομέα.

Τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται :

Σε περίοδο 2,5-3 ετών η δύναμη των ιατρών του νομού μας στο δημόσιο τομέα, έχει συρρικνωθεί  στο 50-55% περίπου, διότι οι πρωτοείσακτοι οι οποίοι στελέχωσαν το ΕΣΥ έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Το υπουργείο εμπαίζει την κοινωνία, αφού ούτε καν ο κανόνας πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη δεν ισχύει. Ουδείς αντικαθίσταται!

Ναι! Δεν κλείνουν τα δημόσια νοσοκομεία, άλλωστε αυτό έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, απλά τα αφήνουν να «σβήσουν» από μόνα τους και με εργασιακά ¨μπαλώματα¨, επιχειρούν να παρουσιάσουν έργο. Τουλάχιστον ας έχουν το σθένος πολιτικών ανδρών, να δηλώσουν δημόσια, «αυτό μας επιτρέπουν μόνο, αυτό κάνουμε». Το να παρουσιάζεις το ¨τίποτα¨ ως ¨τα πάντα¨ δεν είναι διασκεδαστικό , είναι τραγικό.

Ενημερώνουμε τέλος, την κοινή γνώμη, ότι τη θλίψη ,την απογοήτευση και την πολιτική περιφρόνηση, θα την κατανοήσουν, όλοι όταν σε 2-3 μήνες (φωνάζουμε εδώ και ένα χρόνο!), η παιδιατρική κλινική μας, πλήρως στελεχωμένη πριν λίγο με διψήφιο αριθμό επιμελητών ιατρών,  θα μείνει με μόλις δυο (2).

Θα δούμε τότε κύριοι του υπουργείου πόσους επικουρικούς θα χρειαστείτε!

ΕΙΝΚΥΜ