Για τις “αυτοδίκαιες αργίες” στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

p class=”a0″ style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Με αφορμή έγγραφα που έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και από εκεί στις Δημόσιες Δομές Υγείας, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να αποσταλούν άμεσα τα ονόματα γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού που υπάγονται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Η εφαρμογή των Μνημονίων περνάει τώρα στην πιο σκληρή, βίαιη και καταστροφική της φάση. Η τρικομματική κυβέρνηση, χωρίς πια καμιά πολιτική νομιμοποίηση, προσπαθεί να την επιβάλει με τρομοκρατία, καταστολή, επικοινωνιακές μεθοδεύσεις και τη συστηματική καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

Οι 150.000 απολύσεις από το Δημόσιο Τομέα δεν είναι εύκολο να ανακοινωθούν χωρίς να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων. Έτσι επιχειρείται να εμφανιστούν ως δικαιολογημένες και λογικές «μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, για να καμφθούν οι αντιδράσεις, ανακοινώνονται τμηματικά ανά Υπουργείο, πάντα με μια προεργασία συκοφάντησης όσων πρόκειται να απολυθούν. Άρχισαν με τους «υπεράριθμους» και «αργόμισθους» υπαλλήλους των ΟΤΑ, συνέχισαν με τους «ψυχοπαθείς» εκπαιδευτικούς και τώρα φτάσαμε στους «επίορκους» Υγειονομικούς.

Το κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην επιχειρούμενη διαδικασία είναι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, ενός βασικού δόγματος του σύγχρονου πολιτισμού. Τώρα όλοι είναι ένοχοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Οι υπάλληλοι τίθενται αυτόματα σε αργία αμέσως μόλις κατηγορηθούν για οτιδήποτε.

Επιπλέον η ευκολία με την οποία βαφτίζεται κανείς «επίορκος» είναι φρικιαστική. Εκτός, λοιπόν, των προφανών περιπτώσεων επίορκων υπαλλήλων που πραγματικά υπάρχουν, βαφτίζονται επίορκοι -με στόχο βέβαια να απολυθούν- όσοι ελέγχονται πειθαρχικά για μικρής σημασίας αλλά και αμφιλεγόμενα παραπτώματα, όπως «αναξιοπρεπή διαγωγή», «παραβίαση εντολών προϊσταμένου», «έλλειψη αφοσίωσης στη Δημοκρατία» κλπ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι προφανείς:

Να καλυφθεί ο αριθμός των απολύσεων στο Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Όταν ανακοινώνεται ότι απολύονται οι «επίορκοι γιατροί», ποιος δε θα σκεφτεί ότι «καλά τους κάνουν»;

Να τρομοκρατηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να μην υπάρξει μαζική αντίσταση στην επιβολή της πολιτικής τους. Πρακτικά κάθε μορφή αντίστασης, πολιτικής ή συνδικαλιστικής δράσης οδηγεί στο Πειθαρχικό και αυτόματα στην απόλυση.

Να επιτευχθεί η συρρίκνωση των Δημόσιων Δομών Υγείας. Πολλά από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας είναι σοβαρά υποστελεχωμένα και με πλήρη αναστολή των προσλήψεων. Με την απόλυση μερικών «επίορκων», κάποια από αυτά θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν εκ των πραγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων απέναντι σ’ αυτές τις καταστροφικές μεθοδεύσεις είναι η μόνη ελπίδα. Ο εγκλωβισμός στη διασπαστική «συντεχνιακή» λογική του παρελθόντος είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσης αυτής της Κυβέρνησης. Και ο στόχος αυτής της συσπείρωσης δεν μπορεί να είναι οι μικροδιορθώσεις και η διαχείριση της καταστροφής αλλά η συνολική ανατροπή της Κυβέρνησης και της πολιτικής της.

 

 Τμήμα Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας

14.12.2012