Για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”

p align=”center” style=”text-align: center; margin: 0cm 0cm 10pt”>Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”.

Κατέρρευσε στις δικαστικές αίθουσες το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση του Ερυθρού Σταυρού και του κοινωφελούς ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν”, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει την «ομάδα Μαρτίνη», η οποία με την πολύχρονη διοίκησή της και με τις πρακτικές της, διέλυσε ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας και έφερε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ένα βήμα πριν την αποπομπή του από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το “Ερρίκος Ντυνάν” αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στο χώρο της υγείας. Το «ιδιωτικοοικονομικό μάνατζμεντ» και η «λειτουργία με όρους αγοράς» όχι μόνο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά παρήγαγαν τεράστια χρέη, απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και υποψίες σκανδάλων.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού στήριξαν τη διοίκηση Μαρτίνη και τις επιλογές της, τώρα προσπαθούν χωρίς επιτυχία να δώσουν λύση ιδιωτικοποίησης για το νοσοκομείο, με κύριο γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των δανειστών του “Ερρίκος Ντυνάν”, δηλαδή των συστημικών τραπεζών. 

Σε μια περίοδο λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης και αδυναμίας καθολικής κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, δεν μπορεί η βιωσιμότητα των νοσοκομείων να εξαρτάται από τα επιχειρηματικά κέρδη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί το “Ερρίκος Ντυνάν” και να συνεχίσει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του, είναι η ένταξή του στο ΕΣΥ, όπως προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα και ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνης.

Η συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” υπό δημόσιο έλεγχο, είναι η μόνη αξιόπιστη λύση που μπορεί να διασφαλίσει και το προσωπικό του νοσοκομείου και την δημόσια περίθαλψη.

 

24/2/2014

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ