ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν λόγω μετατροπής τους σε νοσοκομεία Covid, στέλνουν εκεί τους ανασφάλιστους για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις.

«Βάζουν την εξοικονόμηση χρημάτων πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ομολογήσουν με θράσος, ότι όλη τους η πολιτική βασίζεται στην αίσθηση προσωρινότητας της πανδημίας αλλά και στην προσπάθεια παρεμπόδισης των φτωχών ευάλωτων ανασφάλιστων συμπατριωτών μας στις υπηρεσίες συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

«Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη την ευθύνη απέναντι σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους που είχαν απωλέσει της ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω του ότι καταστράφηκε το μαγαζί τους ή έμειναν άνεργοι, τους παρείχε υγειονομική κάλυψη. Αυτό είναι το τεράστιο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κανένας δεν δικαιούται να αποκρύψει. Δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας απέκτησαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ώστε να μην πεθαίνουν αβοήθητοι έξω από τα νοσοκομεία. Πρόκειται για την πιο σπουδαία κοινωνική ρύθμιση που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτόν τον τόπο.

Η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να παρέχονται ίδιες υπηρεσίες υγείας τόσο σε ασφαλισμένους, όσο και ανασφάλιστους, συνάντησε τότε την αντίδραση από αρκετές μεριές. Μια απ’ αυτές, ήταν από τη φαρμακοβιομηχανία γιατί υπάρχει η ρύθμιση του clawback, η οποία  σημαίνει όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει κάποιο μέγεθος, δεν πληρώνεται από το κράτος. Άρα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ήθελαν και δεν θέλουν να υπάρχει αυτή η  φαρμακευτική δαπάνη που θα οδηγούσε στο clawback. Γι’ αυτό και πήγε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκοντας τον κατάλληλο άνθρωπο που θα το επέβαλλε έστω και με νυχτερινή τροπολογία.

Αν και έπρεπε να το περιμένω από εκπροσώπους τέτοιων κοινωνικών δυνάμεων, μου φαίνεται τόσο παράλογο που δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Σε μια εποχή που τα νοσοκομεία στενάζουν λόγω μετατροπής τους σε νοσοκομεία Covid, στέλνουν εκεί τους ανασφάλιστους για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις.

Δυστυχώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν μπορεί να είναι μόνο δημόσια. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να πηγαίνει στο γιατρό που πήγαινε τόσα χρόνια. Να έχει επίσης τη δυνατότητα να πηγαίνει και στον ιδιώτη συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ να του συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός έκανε την εξωφρενική δήλωση, με την οποία αμφισβητούσε ουσιαστικά την αναγκαιότητα ύπαρξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Από έναν πρωθυπουργό που λέει αυτά, έπρεπε να είχαν σηκωθεί και οι πέτρες για να προστατέψουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Έπρεπε όλοι να είχαν αντιδράσει σ’ αυτή την τόσο εξωφρενική και επικίνδυνη δήλωση, έτσι ώστε να αλλάξουν  οι συσχετισμοί στην κοινωνία και να απαλλαγούμε όσο γίνεται πιο έγκαιρα, απ’ αυτή την κυβέρνηση».