Γιάννης Μπασκόζος: Κλειστά τα νοσοκομεία για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

«Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη περίμεναν πως και πώς να έρθει το ραντεβού τους και τώρα βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν είναι ανοικτό να τους δεχθεί»

«Ζούμε την τεράστια αντίφαση, από τη μια να έχουμε ένα αδύναμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που δεν έκαναν τίποτα για να ενισχύσουν και από την άλλη, ένα κλειστό νοσοκομειακό σύστημα σε πάρα πολλά νοσοκομεία που δεν μπορεί να τους δεχτεί να τους βοηθήσει» είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο Γιάννης Μπασκόζος, ενδοκρινολόγος στον «Ερυθρό» και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας.

Ο κ Μπασκόζος περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η οποία καθιστά πολύ δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση για τους ασθενείς, ακόμα και για τα διαγνωστικά κέντρα και κάλεσε τους ασθενείς να συνεχίσουν τον αυτοέλεγχο τους και να μην αμελούν τη ρύθμισή τους. 

Όπως είπε, «οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους, ελέγχοντας το ζάχαρο τους και να επιδιώκουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να συναντήσουν τον γιατρό τους ή έστω κάποιον άλλο γιατρό, με ότι κόστος χρόνου και ταλαιπωρίας μπορεί να έχει αυτό, προκειμένου να μην αφήσουν τον εαυτό τους απροστάτευτους από τη λαίλαπα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον «Ερυθρό», είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κενή, ενώ κατά τη σημερινή γενική εφημερία προστέθηκαν επιπλέον 50 ασθενείς με Covid στους 120 που ήδη νοσηλεύονται». 

Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, υπογράμμισε ότι «για να είναι επαρκής η παρακολούθηση ασθενών με Covid θα έπρεπε το νοσοκομείο να διέθετε τουλάχιστον 800 νοσηλευτές και αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις οι μισοί».

Τέλος, ο κ Μπασκόζος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού γιατί είναι ενάντια στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψής της και στα συμφέροντά της».