ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: περί ΕΟΠΥΥ και τί πρέπει να κάνουμε

div style=”margin: 0cm 0cm 10pt”>Μετά την ανεύθυνη και από το «παράθυρο» δήθεν έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ από 1/11/11 είναι χρήσιμο να επισημανθούν ορισμένα σημεία

1.    Το βασικό κατά τη γνώμη μου στοιχείο δεν είναι τόσο το περί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλαλούμ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ , όσο το ότι επιχειρείται έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που αφορά τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει υπάρξει καμιά συμφωνία με τους ιατρικούς φορείς και χωρίς να υπάρχει ουδεμία σύμβαση γιατρού με τον φορέα. Η κατάσταση αυτή δεν παρέχει καμία βεβαιότητα για τον τρόπο και το ποσόν της αμοιβής των συμβεβλημένων με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ γιατρών για την εξέταση ασφαλισμένων από 1/1/11.
2.    Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας ερμηνεύοντας στις νέες συνθήκες την απόφαση της ΓΣ του ΠΙΣ και εν όψει της νέας ΓΣ στις 6/11/11 μπορούν να αποφασίσουν και να καθοδηγήσουν τα μέλη τους ώστε να μην αποδεχτούν την αντισυμβατική λογική να «αμοίβονται» με ένα χαρτάκι ενός ηδη καταργημένου οργανισμού που είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα αποδώσει τα οφειλόμενα. Η πληρωμή με απόδειξη με βάση τη συμβατική αμοιβή και η απαίτηση από τους ασφαλισμένους για απόδοση του ποσού από το ταμείο τους (ποιο ταμείο;;) θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και θα αναδείξει την αφερεγγυότητα των υπευθύνων. Δεν καταγγέλλουμε εμείς συνάδελφοι τη σύμβαση με τον ΟΠΑΔ , ο ΟΠΑΔ καταργείται χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των ασφαλισμένων του!
3.    Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Αν ακόμα και τώρα επικρατήσουν οι φοβίες, ο ωχαδελφισμός και το μικροσυμφέρον θα οδηγηθούμε σαν πρόβατα στη σφαγή. Πιστεύω πως είναι στοιχειώδες μέσο άμυνας και αξιοπρέπειας η απαίτηση διευκρινίσεων για το αν συνεχίζεται η λειτουργία ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ και η άρνηση συνέχισης παροχής υπηρεσιών σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι ιατρικοί σύλλογοι και οι συνάδελφοι έχουν το λόγο πια. Μέχρι την Κυριακή οφείλουμε να αντισταθούμε. Από την Κυριακή με τις αποφάσεις της ΓΣ του ΠΙΣ πρέπει να κινηθούμε ενωτικά, οργανωμένα και αποφασιστικά.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ