ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: σημαντικές εξελίξεις και ανάγκη δράσης

div style=”margin: 0cm 0cm 10pt”>Την ώρα που οι εκλέκτορες του ΠΙΣ και οι πρόεδροι ετοιμάζονται για την εκλογικοαπολογιστική ΓΣ του ΠΙΣ το επόμενο Σαββατοκύριακο, τα γεγονότα τρέχουν. Οφείλουμε συνεπώς να είμαστε σε εγρήγορση και κινητικότητα, τουλάχιστον όσους από εμάς οι εκλογές στον ΠΙΣ δεν μας απασχολούν για κατάληψη θέσεων, αλλά τις αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία αλλαγής συσχετισμών, προκειμένου να μπορούμε ν΄ ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών.

1.       Οι εισφορές στο ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ αυξήθηκαν αδικαιολόγητα, την ίδια ώρα που το επικείμενο «κούρεμα» απειλεί τη δυνατότητα του ταμείου μας να δίνει συντάξεις και εφάπαξ σε βάθος χρόνου. Οι μηχανικοί κινητοποιούνται και κάνουν πολύ καλά! Εμείς; Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε άμεση κινητοποίηση και διαβήματα για το θέμα του ταμείου μας, σε συντονισμό με δικηγόρους, μηχανικούς και φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους.
2.       Η ρύθμιση των χρεών του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων προς τους γιατρούς, παρά την ασαφή νομοθετική ρύθμιση καρκινοβατεί. Απαιτείται συνεχής πίεση προς το υπουργείο και κινητοποιήσεις για να μην παραπεμφθεί πάλι το θέμα στις καλένδες.
3.       Οι ενώσεις των εργαστηριακών γιατρών προχώρησαν σε συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καν να ενημερωθεί ο ΠΙΣ. Οι όροι της συμφωνίας είναι άγνωστοι, είναι σαφές όμως πως δεν μπήκε πλαφόν, άρα οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα ευνοηθούν σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και ασφαλιστικού συστήματος. Θα το αποδεχτούμε;
4.       Τα σχέδια για αποκλεισμό των νέων συναδέλφων από τη λήψη ειδικότητας και την πρόσβαση σε στοιχειώδη επαγγελματική δυνατότητα προχωρούν. Το εξοργιστικό γεγονός ιδιωτικής κλινικής που σε συνεργασία με αρχές άλλου κράτους θα «πουλάει» ειδικότητα μετά από «εξετάσεις» και με πληρωμή διδάκτρων αντί για αμοιβή της εργασίας του ειδικευόμενου, απαιτεί άμεση και δραστική απάντηση.
5.       Οι απειλές Λοβέρδου και οι συνεχείς παλινωδίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τον τρόπο αμοιβής και απασχόλησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απαιτούν την απάντηση μας. Τα πράγματα είναι ώριμα για διεκδίκηση συγκεκριμένων όρων συλλογικής σύμβασης. Η διαπραγμάτευση πρέπει να αρχίσει αμέσως! Το νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο και , στα λόγια τουλάχιστον, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη λογική της συλλογικής σύμβασης. Την πρώτη μάχη για τον ΕΟΠΥΥ την κερδίσαμε. Η υπομονή όμως των γιατρών αλλά και των ασφαλισμένων εξαντλείται. Χρειάζεται επικοινωνιακή εγρήγορση και συνδικαλιστική αποτελεσματικότητα ώστε να κατακτήσουμε ότι μπορούμε αλλά και να δείξουμε πως η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική ευθύνεται για τα προβλήματα.
6.       Πυκνώνουν ανησυχητικά οι «διαρροές» για δραματική περικοπή των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, στα πλαίσια της περικοπής των δημόσιων δαπανών υγείας που συνομολογούν κυβέρνηση και τρόικα. Η κινητοποίηση των γιατρών του ΕΣΥ με τη στήριξη του ΠΙΣ γίνεται απολύτως αναγκαία.
Συνεπώς πρέπει να προσέξουμε πολύ την εβδομάδα που έρχεται και το νέο ΔΣ του ΠΙΣ που θα αναδειχθεί από τη Γενική Συνέλευση να ξεκινήσει αμέσως!
με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΙΣ