ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: σχόλιο για τις τακτικές αντιμετώπισης του κορονωϊού στη Μ. Βρετανία

strong>Ακούω και διαβάζω διάφορα περί “ανοσίας αγέλης” που πιθανά εξηγεί τη στάση της κυβέρνησης της Μεγ. Βρετανίας, να αφήνει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη τη διασπορά του κορωνοιού στις μη ευάλωτες ομάδες.
 


Δυό σκέψεις λοιπόν προσπαθώντας να εξηγήσω

Η “ανοσία αγέλης” αναφέρεται στη δημιουργία ενός “φράγματος” ανοσίας απο το οποίο επωφελούνται όλοι , όταν το ποσοστό του πληθυσμού που απέκτησε , με κάποιο τρόπο, ανοσία υπερβαίνει ένα κρίσιμο ποσοστό. Αναφερόμαστε στην “ανοσία αγέλης” κυρίως στην ανοσία που επιτυγχάνεται με τα εμβόλια που αποδεδειγμένα είναι δραστικά και διενεργούνται μαζικά, αυτό που λέμε “υποχρεωτικά” ή συστήνονται για τις ευάλωτες ομάδες.

Όμως στην επιδημία του κορωνοιού δεν γνωρίζουμε πότε πως και για πόσο αφήνει ανοσία η νόσηση και βεβαίως δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο..

Αρα τέτοιες τακτικές περί δημιουργίας “ανοσίας αγέλης” στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας, κατά τη γνώμη μου αποτελεί πείραμα σε ανυπεράσπιστο πληθυσμό.

Δεν νομίζω πως έχει κάποιος το δικαίωμα να το κάνει αυτό.

Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΠΟΥ περί συνέχισης της προσπάθειας έγκαιρης ανίχνευσης και απομόνωσης, μαζί με ανίχνευση των επαφών, αλλά και μέτρα αποφυγής συνωστισμού και “κοινωνικής απόστασης” παντού.

Μαζί βεβαίως με τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Προστατεύοντας το Δημόσιο σύστημα υγείας από κατάρρευση και αναμένοντας τις εξελίξεις της επιστήμης για νέα φάρμακα και εμβόλιο.

Ένα σύστημα βεβαίως που αν δεν ενισχυθεί και δεν στελεχωθεί άμεσα μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.
 
*ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ, πρ ΓΓΔΥ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ, γιατρός ενδοκρινολόγος
ΠΗΓΗ: Independent News