ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ

Το 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης απέλυσε 3000 γιατρούς του ΙΚΑ και κατασκεύασε το ΠΕΔΥ με γιατρούς δύο ταχυτήτων: 1400 που εντάχθηκαν ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και 700 που παρέμειναν με δικαστικές αποφάσεις, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.


Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε στους 700 συναδέλφους μεταβατικό διάστημα έως τις 31.12.2018 προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στο ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι ίδιοι αντιδρούν, μιλώντας για «εκβιασμό», ενώ γνωρίζουν καλά πως τους δόθηκε πολλαπλάσιο μεταβατικό διάστημα απ΄ αυτό που είχαν γιατροί κατά την πρώτη εφαρμογή του ΕΣΥ το 1983.


Ορθώς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με πρώην γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, δεν άφησε κανένα περιθώριο νέας παράτασης, κάνοντας λόγο “για ιδιαίτερα «απλόχερο» μεταβατικό διάστημα 4 ετών για ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ της τελευταίας ομάδας  γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο“.  


Εξάλλου τυχόν χορήγηση νέας παράτασης και συνέχιση της διπλής απασχόλησης θα ήταν τριπλά μειωτική: για τους γιατρούς ΕΣΥ που έχουν επιλέξει να εργάζονται και να αμείβονται αποκλειστικά με το μισθό του ΕΣΥ, για τους συναδέλφους που διατηρούν αποκλειστικά ιδιωτικό ιατρείο και τέλος για τους 1400 που επέλεξαν προ καιρού να ενταχθούν πλήρως στο ΕΣΥ.