Γιατροί και ασθενείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Χάος προκάλεσαν χθες στο ΕΣΥ οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις
ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

 

Εικόνα διάλυσης παρουσίαζαν χθες τα δημόσια νοσοκομεία. Οι προχθεσινές αντικρουόμενες ανακοινώσεις των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ προκάλεσαν σύγχυση τόσο στους γιατρούς και στους νοσηλευτές όσο και στους πολίτες που είχαν κλείσει χθες ραντεβού με νοσοκομειακό γιατρό. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που δεν «χτύπησαν» κάρτα και οι πάσχοντες που έχασαν το προγραμματισμένο, εδώ και αρκετούς μήνες, ραντεβού τους. Μάλιστα, σε ορισμένες κλινικές οι γιατροί εργάστηκαν υπερωρίες τις δύο προηγούμενες ημέρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τακτικούς ασθενείς τους. «Αρχισαν να μας ειδοποιούν μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης. Αρκετοί συνάδελφοί μου δεν ήρθαν διότι μπορεί να μην πρόλαβαν να ενημερωθούν.Η χθεσινή ημέρα θύμιζε Σάββατο» δηλώνει γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Νοσηλεύτρια που εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο αναφέρει ότι έμαθε από τον Τύπο ότι θα εργαζόταν μόλις χθες το πρωί.

Δεν ήταν λίγα τα νοσοκομεία τα οποία ως τις 10 το πρωί δεν μπορούσαν να βγάλουν ούτε ακτινογραφίες. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές τους πέρασαν δύσκολες στιγμές. «Τηλεφωνούσα χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ και σήμερα (σ.σ.: χθες) από νωρίς το πρωί στα σπίτια γιατρών και άλλων εργαζομένων ζητώντας τους να προσέλθουν στο νοσοκομείο.Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται μετά τις 10 το πρωί» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» διοικητής νοσοκομείου.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε προχθές το απόγευμα, όταν τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών εξέδωσαν διαφορετικές ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε γνωστό ότι τα νοσοκομεία δεν θα κάλυπταν τα τακτικά περιστατικά. Η ανακοίνωση βασίστηκε στην κοινή υπουργική απόφαση που εξεδόθη αμέσως μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε: «Τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα λειτουργήσουν με το σύστημα των εφημεριών.Στο πλαίσιο αυτόθα αντιμετωπιστούν όλα τα έκτακτα περιστατικά,ενώ τα χειρουργεία θα εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν».

Ετσι ως τις 6 το απόγευμα οι διοικήσεις των νοσοκομείων γνώριζαν ότι θα λειτουργούσαν χθες σαν να ήταν αργία. Αργά το απόγευμα εξεδόθη από το υπουργείο Εσωτερικών επείγουσα εγκύκλιος με την οποία εξαιρούνταν τα νοσοκομεία από τη χθεσινή αργία. Ωστόσο η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δεν έφθασε ποτέ στα νοσοκομεία. Διορθωτική ανακοίνωση δεν εξεδόθη ούτε από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητές των νοσοκομείων άρχισαν να ενημερώνονται τηλεφωνικώς από το υπουργείο Υγείας για τη χθεσινή κανονική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να τηλεφωνούν, με τη σειρά τους, σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους. Τα τηλεφωνήματα συνεχίστηκαν και χθες το πρωί.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού με χθεσινή ανακοίνωσή τους ζητούν συγγνώμη από όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν χθες στα νοσοκομεία και καταγγέλλουν για την κατάσταση αυτή την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.