ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΥ

Ιδιωτικοί ΟΚΑΝΑ για τις ουρές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Τις λίστες της ντροπής στον ΟΚΑΝΑ, όπου πλέον η αναμονή φθάνει ακόμη και τα πέντε χρόνια, επιχειρεί να περιορίσει το υπουργείο Υγείας, εκχωρώντας τη συνταγογράφηση και τη χορήγηση υποκατάστατων των ναρκωτικών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα, η υπουργική απόφαση που θα δώσει το πράσινο φως αναμένεται να υπογραφεί σε περίπου έναν μήνα. Έως τώρα, στη λίστα αναμονής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) βρίσκονται 5.000 χρήστες τοξικών ουσιών και η πολύχρονη αναμονή έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι να έχουν χάσει ακόμη και τη μάχη για τη ζωή μέχρι να φθάσει η σειρά τους ή να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια για απεξάρτηση. Πάντως, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού την ερχόμενη εβδομάδα οι αρμόδιους φορείς θα ενημερώσουν την Επιτροπή της Βουλής.

Με την εφαρμογή του Προγράμματος Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (ΠΕΔΠΟ), το οποίο αρχικά θα λειτουργήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί ελπίζουν πως θα δημιουργηθούν κενές θέσεις, αφού εκατοντάδες χρήστες τοξικών ουσιών που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα μπορούν αμέσως να πάρουν… εξιτήριο και να περάσουν στη θεραπεία κατ΄ οίκον.

«Έπειτα από έξι μήνες θεραπείας στον ΟΚΑΝΑ και αφού οι υπεύθυνοι κρίνουν πως η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί, οι χρήστες τοξικών ουσιών θα μπορούν να περνούν στο δεύτερο στάδιο αποθεραπείας. Έτσι ιδιώτες γιατροί θα συνταγογραφούν τα υποκατάστατα, τα οποία εν συνεχεία θα προμηθεύονται οι χρήστες σε μορφή χαπιού από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας ή από τον ΟΚΑΝΑ», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Φωτεινόπουλος.

Στην προσπάθεια να μετριάσουν τις όποιες ανησυχίες και ενστάσεις έχουν εκφραστεί για το ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν συνθήκες για υπερσυνταγογράφηση- κάτι που αποτελεί μέρος της κόντρας μεταξύ του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ- οι υπεύθυνοι διευκρινίζουν πως οι ιδιώτες γιατροί θα είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό. Παράλληλα επισημαίνουν πως υπάρχει η ιδέα της πλήρους απασχόλησής τους.

Επιπλέον, σχεδιάζουν τη δημιουργία ηλεκτρονικού «Βig Βrother» που θα ελέγχει σε 24ωρη βάση τις κινήσεις τους. «Θα οφείλουν να έχουν ανοιχτό τον υπολογιστή τους, μέσω του οποίου θα μπορούμε να ελέγχουμε πόσους ασθενείς δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις ποσότητες που χορήγησαν και ούτω καθεξής», προσθέτει ο κ. Φωτεινόπουλος.

Δικλίδα ασφαλείας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, θα αποτελέσει και η ουσία σουμποξόν, η οποία θα χορηγείται αντί της μεθαδόνης. «Η μεθαδόνη ενδείκνυται για μαύρη αγορά. Το σουμποξόν ωστόσο, που διατίθεται σε μορφή υπογλώσσιου χαπιού, περιέχει βουπρενορφίνη και ναλοξόνη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ουσιών καθιστά το προϊόν αδιάφορο προς παράνομη διακίνηση, αφού προκαλεί κάθε άλλο παρά ευχάριστο συναίσθημα. Και αυτό, γιατί στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να κάνει ενδοφλέβια καταχρήση, το νέο σκεύασμα λόγω της ναλοξόνης προκαλεί στέρηση στα εξαρτημένα άτομα από οπιοειδή», προσθέτει ο κ. Φωτεινόπουλος.