Γιατρός στο «σκαμνί» για ευθανασία

Μια περίεργη υπόθεση ευθανασίας ασθενούς σε νοσοκομείο, η πρώτη στη χώρα μας, οδηγείται στο ακροατήριο του δικαστηρίου.

Η δίκη θα γίνει στις 17 Μαρτίου του 2008, στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αγρινίου, ύστερα από οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα της Πάτρας «Ημέρα», στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο Κ.Φ., γιατρός με ειδικότητα αναισθησιολόγου του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σε βάρος νοσηλευομένου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου το 2002.

Η υπόθεση πέρασε από «πολλά κύματα», μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Η οικογένεια του θανόντος είχε μηνύσει το συγκεκριμένο γιατρό, καθώς εκτιμούσε από τα στοιχεία που διέθετε ότι προσφιλές τους πρόσωπο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου κατέληξε, όχι από φυσικά αίτια, αλλά έπειτα από αυθαίρετη απόφαση του γιατρού. Ακολούθησε μια χρονοβόρα διαδικασία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πάτρας, στο Συμβούλιο Εφετών δύο φορές και τελικά στον Αρειο Πάγο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του γιατρού υποστηρίζουν ότι ο αναισθησιολόγος έπεσε θύμα σκευωρίας, πιθανότατα από επαγγελματική αντιζηλία. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη στα ελληνικά δικαστικά χρονικά και μία από τις σπάνιες στην Ευρώπη.

Μ.ΝΟΔ.