Γιώργος Φλωρίδης: Αύξηση της χρηματοδότησης και ενίσχυση του προσωπικού

Μείωση των οικογενειακών δαπανών για υπηρεσίες υγείας, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες αυτές, προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα υγείας και υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς κ. Γιώργο Φλωρίδη.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι καθοριστική η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, της ενίσχυσης του προσωπικού στο σύστημα υγείας και της οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παράλληλα με τη λήψη θεσμικών μέτρων για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς.

Ο κ. Φλωρίδης σε συνέντευξή του στη «Ν» σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το πρόγραμμά του, προβλέπει προσλήψεις 3.000 ατόμων ετησίως πέραν των συνταξιοδοτήσεων για αναστροφή του κλίματος υποβάθμισης του συστήματος υγείας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ποιο είναι το όραμά σας για την υγεία; Πώς θα θέλατε να δείτε το σύστημα υγείας στη χώρα;

«Το ΠΑΣΟΚ έχει στρατηγικό στόχο στην υγεία να ανατρέψει άμεσα τη σημερινή πορεία απαξίωσης του ΕΣΥ και να αναγεννήσει τη δημόσια υγεία στον τόπο μας. Αποτελεί προτεραιότητά μας, να μειώσουμε τις δαπάνες υγείας στον κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, προσφέροντας ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες.

Δεσμευόμαστε για ένα ποιοτικό και οικονομικά βιώσιμο δημόσιο σύστημα, το οποίο προσφέρει το κοινωνικό αγαθό της υγείας σε όλους τους πολίτες, διασφαλίζει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και στις πιο απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές.

Αγωνιζόμαστε για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, με μοχλό το ΕΣΥ και ταυτόχρονα προσβλέπουμε σε ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κύριο μέλημά μας, η μείωση των προλήψιμων νοσημάτων και των πρόωρων θανάτων από σοβαρά νοσήματα, η φροντίδα και στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η προάσπιση της ψυχικής υγείας. Δεσμευόμαστε για τη θεμελίωση ενός δημόσιου συστήματος υγείας, που αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια τους ασθενείς, που αντιμετωπίζει με ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία τους πολίτες».

Η έλλειψη πόρων είναι δεδομένη για το σύστημα υγείας, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και διεθνώς. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα ελλείμματα στον τομέα υγείας στην Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει γι΄ αυτό;

«Οι οφειλές των νοσοκομείων που αποπληρώθηκαν στις αρχές του 2005 ήταν 2,5 δισ. ευρώ και μέσα στα επόμενα 4 χρόνια δημιουργήθηκαν νέες οφειλές 6 δισ. ευρώ, η δε φαρμακευτική δαπάνη είναι πλέον και μετά την κατάργηση της λίστας, εκτός ελέγχου. Το 2003 ήταν 4,13 δισ. ευρώ και το 2009 προβλέπεται να αγγίξει τα 9,5 δισ. ευρώ.

Τα χρέη των νοσοκομείων για φάρμακα, φτάνουν περί τα 3 δισ. ευρώ. Στο προγραμματικό τετράπτυχο του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, πέραν της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, της ενίσχυσης του προσωπικού και της οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το μέτωπο καταπολέμησης της σπατάλης και της διαφθοράς.

Αυτό σημαίνει εισαγωγή θεσμών, κανόνων, μεθόδων και πρακτικών που βάζουν τέλος στην αδιαφάνεια και διαφθορά που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός ξοδεύει πολλά χρήματα για την υγεία, αλλά οι υπηρεσίες που του παρέχονται είναι υποβαθμισμένες. Σε αυτό το καθεστώς πρέπει να μπει τέλος».

Στην παρούσα φάση το σύστημα της νοσοκομειακής περίθαλψης έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό. Πώς θα το αντιμετωπίσετε μετά τις εκλογές;

«Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, ήταν οι συγκεκριμένες επιλογές που οδήγησαν στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για το ΠΑΣΟΚ, η ψυχή κάθε θεσμικού συστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό του.

Ενισχύουμε το προσωπικό του ΕΣΥ με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό. Προχωρούμε σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (3.000 θέσεις κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων), ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας των νοσοκομείων, με στόχο την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε Κλινικές και Χειρουργεία Ημέρας και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Στελεχώνουμε πλήρως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης αναβαθμίζουμε, επεκτείνουμε και αναπτύσσουμε πανελλαδικά τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, αναδιοργανώνουμε τις αεροδιακομιδές και ταυτόχρονα, δημιουργούμε νέες δομές για τους χρόνιους ασθενείς».

«Δημοσιονομική εξυγίανση»

«Το ΠΑΣΟΚ – επισημαίνει ο κ. Φλωρίδης – έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση του χώρου της υγείας. Στο επίκεντρο, είναι η εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών, βασισμένου στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με ενιαίο μητρώο υλικών, κωδικοποίηση και ενιαίες προδιαγραφές. Παράλληλα, θα δώσουμε έμφαση στις ηλεκτρονικές προμήθειες, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη εγγύηση διαφάνειας.

Προχωρούμε επίσης, στην άμεση και υποχρεωτική εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στον υγειονομικό χώρο και εφαρμόζουμε μία σύγχρονη και εξορθολογισμένη πολιτική στο χώρο του φαρμάκου».

Πρωτοβάθμια φροντίδα…

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναμένεται από χρόνια να ενισχυθεί με κάποιον τρόπο. Τι προβλέπετε για την ενίσχυση αυτού του χώρου;

«Το θεμέλιο ενός σύγχρονου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την παροχή ενός βασικού πακέτου υπηρεσιών ΠΦΥ για όλους τους πολίτες.

Αυτό περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία των κοινών νοσημάτων, την παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή χρόνιων νοσημάτων, την πρόληψη και την κάλυψη εκτάκτων περιστατικών.

Το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οργανώνεται και λειτουργεί σε κάθε Δήμο με τη σύσταση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής με 24ωρη κάλυψη. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής ΠΦΥ.

Διατίθεται οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, που επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες σε κάθε γειτονιά και δήμο. Στην περιφέρεια ενισχύονται και αναβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας. Βασική επιδίωξή μας, είναι μέσα από τους θεσμούς της ΠΦΥ, να δοθεί βάρος στην πρόληψη και την αγωγή υγείας που έχει παραμεληθεί συστηματικά στη χώρα μας».

Επιδιώκουμε

– Ανατροπή της πορείας απαξίωσης του ΕΣΥ.

– Ενίσχυση του προσωπικού και της οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

– Προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό.

– Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στην περιφέρεια.

– Πλήρη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

– Αναβάθμιση στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών