Γιώργος Φλωρίδης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κιλκίς Απαντήσεις στις ερωτήσεις του ygeianet για την πολιτική υγείας

p>1. Οι δαπάνες του ελληνικού κράτους για την υγεία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα ανέρχονται στο 2,3% του ΑΕΠ,  όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι υπερδιπλάσιος. Ταυτοχρόνως οι Έλληνες πολίτες καταβάλουν από την τσέπη τους το 58% των δαπανών για υγεία ενώ αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%.

Το αίτημα του υγειονομικού κινήματος είναι ο διπλασιασμός των δαπανών. Το κόμμα σας πως απαντά στο ζήτημα της αύξησης των κρατικών δαπανών υγείας και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα του περιορισμού των ιδιωτικών δαπανών υγείας;

 

Η δημιουργία του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές κατακτήσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από συστηματικές πράξεις και παραλείψεις, το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε δραματικά, οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία διευρύνθηκαν. Για το ΠΑΣΟΚ, η αναγέννηση και επαναθεμελίωση του ΕΣΥ είναι χρέος προς την ιστορία του και δέσμευση απέναντι στους πολίτες. Έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

 

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να καταπολεμήσει τη σπατάλη και τη διαφθορά στο χώρο της δημόσιας υγείας. Στόχος μας, είναι η εξοικονόμηση επιπλέον του 1% του ΑΕΠ με τη λειτουργία ενός διάφανου και αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών και με την άμεση και υποχρεωτική εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και την ενιαία κωδικοποίηση πράξεων, εντύπων και υλικών στον υγειονομικό χώρο.

 

2. Η απουσία δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο την πρόληψη, η απουσία οικογενειακού γιατρού, καθώς και η έλλειψη Κέντρων Υγείας στις αστικές περιοχές είναι κοινή παραδοχή. Ποια μέτρα σκέφτεται το κόμμα σας να λάβει προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πρόσβαση σε αυτό θα είναι δωρεάν ή θα χρειάζεται ο πολίτης να πληρώνει;

 

 

Η βάση ενός σύγχρονου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την παροχή ενός βασικού πακέτου υπηρεσιών ΠΦΥ για όλους τους πολίτες. Και αυτό περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία των κοινών νοσημάτων, την παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή χρόνιων νοσημάτων, την πρόληψη και την κάλυψη έκτακτων περιστατικών.

 

Το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οργανώνεται και ολοκληρώνεται σε κάθε Δήμο με τη σύσταση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής με 24ωρη λειτουργία.  Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες παροχής ΠΦΥ. Διατίθεται οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, που επιλέγεται ελεύθερα από τις οικογένειες σε κάθε γειτονιά και Δήμο. Στην περιφέρεια ενισχύονται και αναβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας. Βασική προτεραιότητά μας, είναι μέσα από τους θεσμούς της ΠΦΥ, να δοθεί βάρος στην πρόληψη και την αγωγή υγείας που έχει παραμεληθεί και αυτή συστηματικά στη χώρα μας.

 

 

 

3. Οι ελλείψεις στην στελέχωση των υπηρεσιών υγείας είναι τεράστιες. Εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ μένουν κλειστά, τμήματα υπολειτουργούν ή κλείνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις απαιτούνται τουλάχιστον 25.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και 4500 προσλήψεις γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Το κόμμα σας πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα;

 

Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, ήταν οι συγκεκριμένες επιλογές που οδήγησαν στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για το ΠΑΣΟΚ, η ψυχή κάθε θεσμικού συστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό του.

Ενισχύουμε το προσωπικό του ΕΣΥ, με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό. Προχωρούμε σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (3.000 θέσεις κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων) ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας με στόχο την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.   

 

Παράλληλα, αναπτύσσουμε κλινικές και Χειρουργεία Ημέρας και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Στελεχώνουμε πλήρως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης αναβαθμίζουμε, επεκτείνουμε και αναπτύσσουμε πανελλαδικά τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, αναδιοργανώνουμε τις αεροδιακομιδές και ταυτόχρονα δημιουργούμε νέες δομές για τους χρόνιους ασθενείς.

 

 

 

4. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας καταγράφεται σε όλες τις μελέτες οικονομικών της υγείας. Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια προωθούνται πολιτικές που ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας και σε συνδυασμό με την προώθηση των ΣΔΙΤ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Συμφωνείτε με αυτές τις εκτιμήσεις, και τι σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

 

 

Για το ΠΑΣΟΚ το δημόσιο σύστημα, είναι η βάση και η προτεραιότητα στο χώρο της υγείας. Ταυτόχρονα θέλουμε, ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα υπόκειται σε ενιαίους κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υγείας και στις οποίες θα ασκείται αποτελεσματική εποπτεία.

 

Κεντρικό όργανο μιας τέτοιας πολιτικής θα είναι το Εθνικό Κέντρο Ποιότητας, Αξιολόγησης και Πιστοποίησης υπηρεσιών υγείας και στο οποίο θα αναφέρεται κάθε είδους υγειονομική δραστηριότητα δημόσια και ιδιωτική. Για το ΠΑΣΟΚ, είναι σημαντικό κάθε είδους δραστηριότητα στο χώρο της υγείας, δημόσια ή ιδιωτική, να εντάσσεται και να εξυπηρετεί το συνολικό κοινωνικό όφελος.

 

 

5. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα. Οι αποδοχές τους είναι απαράδεκτα χαμηλές, οι συνθήκες εργασίας μεσαιωνικές, η ένταξη στα Βαρέα & Ανθυγιεινά όνειρο άπιαστο. Τι προτείνει το κόμμα σας γι αυτά;

 

 

Η έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης και η έλλειψη προσωπικού, έχουν επιτείνει σοβαρά τις συνθήκες εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου μισθολογίου των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Αναδιοργανώνει τη διαδικασία χορήγησης ειδικότητας τους γιατρούς με την εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού προγράμματος και αναπτύσσει νέες ιατρικές ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής, της Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής της Εργασίας, της Ιατρικής Αποκατάστασης και της Γενετικής. Επεκτείνεται και αναβαθμίζει τις νοσηλευτικές ειδικότητες και αυτές των άλλων επαγγελμάτων υγείας.

Βασικό πλαίσιο για το ΠΑΣΟΚ, πάνω στο οποίο θα γίνει η συστηματική αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων, είναι η αξιοκρατία, η λογοδοσία και η συστηματική αξιολόγηση παντού.