Γηροκομείο Αθηνών: χριστουγεννιάτικη έξωση σε 45 τρόφιμους

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν θα σταθεί φέτος πάνω από κάποιους υπερήλικες του Γηροκομείου Αθηνών, που λειτουργεί από το 1864, καθώς η διοίκηση του Ιδρύματος ειδοποίησε αιφνιδιαστικά τους συγγενείς 45 από τους τρόφιμους -εκ των οποίων πολλοί πάσχουν από σοβαρές ασθένειες- να τους απομακρύνουν από το ίδρυμα έως αύριο, παραμονή Χριστουγέννων.

Η απόφαση του Γηροκομείου, που απευθύνθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τα τροφεία, προκάλεσε απόγνωση και εξελήφθη ως οριστική διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης πτέρυγας «Ευαγγελισμός», οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση του Γηροκομείου, το οποίο έχει σταματήσει να δέχεται νέους τρόφιμους.

«Είναι απαράδεκτο να έχουν τέτοια περιουσία και να μην αποδίδει, να πέφτουν έξω. Επρεπε από καιρό να έχουν μεριμνήσει για τα οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη, δεν είναι λογικό, ούτε συμφέρει να διώχνουν, μάλιστα εκβιαστικά, εντός τριών ημερών αυτούς που πληρώνουν», είπαν στην «Ε» συγγενείς ηλικιωμένων που μαζεύτηκαν χθες ανάστατοι στο Γηροκομείο.

Ούτε οι 250 εργαζόμενοι στο Γηροκομείο, όμως, έχουν λόγους να γιορτάσουν φέτος, αφού παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι, καθώς το ίδρυμα αντιμετωπίζει οικονομικό αδιέξοδο, όπως παραδέχεται ο πρόεδρός του, αρχιμανδρίτης Προκόπιος, για το οποίο πάντως μερίδα των εργαζομένων καταλογίζει στη διοίκηση ευθύνες κακοδιαχείρισης. Ακόμη οι εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, καταγγέλλουν τις με «εκδικητικό σκοπό» απολύσεις (27 τον αριθμό) κατά τη διάρκεια της παρούσας διοίκησης. Οπως ανέφεραν στην «Ε» εργαζόμενοι, το φιλανθρωπικό σωματείο διέθετε μάνατζερ, ο οποίος πληρωνόταν με 12.000 ευρώ το μήνα, χωρίς να φέρει αποτέλεσμα, ενώ χιλιάδες ευρώ κατασπαταλήθηκαν σε ανακαίνιση κτιρίου, η οποία ξανάγινε εξαρχής, υπερδιπλασιάζοντας το ποσό που δαπανήθηκε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα μιας μακράς ιστορίας που, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, το νέο φορολογικό νόμο, την επαναφορά του ΦΜΑΠ και του φόρου 20% στα έσοδα εκ μισθώσεων, έχει φέρει το Γηροκομείο, παρά τη μεγάλη περιουσία που διαθέτει σε πλήρη έλλειψη ρευστότητας. Για τις συνέπειες, η διοίκηση του φιλανθρωπικού σωματείου «Ελεήμων Εταιρεία» έχει ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού και τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας συνδρομή στη διευθέτηση αξιώσεων από το Δήμο Αμαρουσίου επί μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας ή και στην επίτευξη τραπεζικού δανείου.

Σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, η απόφαση να απομακρυνθούν «προσωρινά» οι 45 τρόφιμοι ελήφθη για λόγους ασφαλείας, αφού δεν υπάρχει επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, μια και άλλοι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας και άλλοι 12 έχουν δηλώσει αναρρωτική άδεια.

Οπως εξήγησε στην «Ε» η Ελεήμων Εταιρεία, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, παρά από δωρεές και αξιοποίηση της περιουσίας, αλλά πολλά ακίνητά της στο κέντρο της Αθήνας έχουν μείνει ξενοίκιαστα ή ζητείται μείωση ενοικίου και μέχρι τη διευθέτηση δεν πληρώνεται τίποτε, ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου έχει δεσμεύσει με απόφαση απαλλοτρίωσης που υποβλήθηκε με τον ίδιο φάκελο παλαιότερης που είχε απορριφθεί από το ΣτΕ, μεγάλη ακίνητη περιουσία που κατέχει η εταιρεία με ξεκάθαρους τίτλους.