«Γκρίζα» η καθημερινότητα για 15.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Αγνωστη λέξη αποτελεί η ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη. Ξενώνες για τους πάσχοντες χωρίς οικογένεια δε λειτουργούν, ενώ οι δομές στα νοσοκομεία είναι ανύπαρκτες. Στα μόλις 5 κέντρα ημέρας που λειτουργούν βρίσκουν «καταφύγιο» περίπου 650 ασθενείς από 50 έως 90 χρόνων, ωστόσο για τους 15.000 πάσχοντες η καθημερινότητα παραμένει «γκρίζα».

«Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που είναι μόνοι στη ζωή χρειάζονται οικοτροφεία- ξενώνες για να δέχονται τη φροντίδα ειδικών. Απαραίτητο είναι όμως να δημιουργηθούν δομές και μέσα στα νοσοκομεία όπου θα αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με οξύ πρόβλημα. Αυτές είναι οι δυο μεγάλες ανάγκες για τους πάσχοντες της Θεσσαλονίκης και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα», λέει στον «Α» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη. Σύμφωνα με την ίδια, αισιοδοξία γεννά το ενδεχόμενο δημιουργίας εξειδικευμένης μονάδας στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». «Εχει ληφθεί σχετική απόφαση από την προηγούμενη διοίκηση αλλά πρέπει να αποφασίσει εκ νέου η διοίκηση, ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ», αναφέρει η κ. Τσολάκη. Στα νοσοκομεία ημέρας, όπως ονομάζονται, ειδικοί απασχολούν τους ασθενείς και τους βοηθούν στην εκμάθηση δεξιοτήτων που έχουν ξεχαστεί.

Δεν επαρκούν τα κέντρα ημέρας

Στα 5 κέντρα ημέρας στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργούν κυρίως με πρωτοβουλία των εταιριών Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς με προβλήματα μνήμης και άνοια παρακολουθούν προγράμματα λίγων ωρών που, ανάλογα με τις ανάγκες τους, περιλαμβάνουν από ασκήσεις μνήμης και λόγου μέχρι μουσικοθεραπεία, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη.

Στην «Αγία Ελένη», που διαθέτει τα κέντρα ημέρας «Ελπίδα» και «Αγία Αναστασία», στα κέντρα ημέρας του Χαρίσειου Γηροκομείου, του ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Πανοράματος και της Καλαμαριάς, η ζήτηση είναι αυξημένη. Για τους ασθενείς που ζουν στη δυτική Θεσσαλονίκη, όμως, δεν υπάρχει καμία δομή, ενώ αρκετοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιο κέντρο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ιδέες για… καλά γεράματα

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένες απλές συμβουλές μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για ευχάριστα γηρατειά. Στα «μυστικά» αυτά θα αναφερθεί η κ. Τσολάκη κατά την ομιλία της με θέμα «Εξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά» σε ημερίδα που θα γίνει την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού. Σύμφωνα με την ίδια, έρευνες έχουν δείξει ότι τα γηρατειά επηρεάζονται από τη σχέση μας με τη μουσική, την τέχνη, τις κοινωνικές σχέσεις, την οικογένεια, τον ύπνο, τη διατροφή, τις νοητικές και σωματικές ασκήσεις, το χορό, την αντιμετώπιση του άγχους, τα φάρμακα και την πίστη. Για παράδειγμα, η ενασχόληση με σταυρόλεξο ή sudoku, η παρακολούθηση μιας διάλεξης ή μιας ταινίας κρατά σε εγρήγορση το μυαλό, ενώ, όταν οι φίλοι μάς ακούν, μας ψυχαγωγούν και μας χαλαρώνουν ,αποβάλλουν από πάνω μας το στρες. Επιπλέον, οι πιστοί φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια ή να την εμφανίζουν 10 χρόνια αργότερα.

Ετσι, οι ειδικοί συστήνουν, μεταξύ άλλων, την ενασχόληση με τη μουσική και ορισμένα παιχνίδια αλλά και τη διατήρηση καλών σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους ως «συστατικά» των επιτυχημένων γηρατειών.

Μήνας εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, 21 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να καταστήσει το Σεπτέμβριο μήνα ευαισθητοποίησης. Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου συμμετέχει στη «Βαλκανική πλατεία» δήμου Νεάπολης, ενημερώνοντας κάθε ενδιαφερόμενο, από τις 19.00 έως τις 22.30.

Από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, όσοι επισκεφτούν το σταντ της εταιρίας στην πλατεία Αριστοτέλους, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εξειδικευμένο προσωπικό για τη νόσο. Οποιος επιθυμεί θα μπορεί να υποβληθεί σε ένα μίνι τεστ 10 ερωτήσεων, που «ανακαλύπτει» σε πρώτη φάση τυχόν σημάδια της Ατλτσχάιμερ. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ενημέρωση θα γίνεται και σε σταντ στον πεζόδρομο της Ικτίνου, σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση «Αγάπη». Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τον τρίωρο περίπατο μνήμης, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 18.00 στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων, με τερματισμό στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», όπου θα γίνει ενημέρωση για τα νεότερα δεδομένα στην άνοια και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας σχετική με την άνοια. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί η γραμμή βοήθειας 2310/909.000.