«Γλίτωσε» 150 εκατ. ευρώ το ΕΣΥ το 2008

Εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε στο ΕΣΥ τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, το νέο σύστημα προμηθειών και η εγκατάσταση ενιαίου συστήματος μηχανοργάνωσης και σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είχαν ως πρώτη θετική επίπτωση την εξοικονόμηση του συγκεκριμένου ποσού.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στα χρέη του ΕΣΥ λέγοντας ότι «βαίνουν προς την τελική τους ρύθμιση» και μάλιστα πως θα είναι η τελευταία φορά που θα ρυθμιστούν συσσωρεμένες οφειλές τριών ετών. «Αυτό το σύστημα τελειώνει πια.

Τώρα οι πληρωμές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, από την ώρα που θα έχουν ολοκληρωθεί βεβαίως ο διαγωνισμός και η προμήθεια. Και έτσι θα έχουμε περίπου 30% με 35% λιγότερες δαπάνες για τις προμήθειες, το δημόσιο σύστημα δεν θα έχει καμία έλλειψη και οι προμηθευτές θα είναι ικανοποιημένοι», είπε συγκεκριμένα. Στο περιθώριο των δηλώσεών του επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να επεκτείνει τις αγορές ιατρικού εξοπλισμού με τη μέθοδο του leasing.

Για παραπλάνηση και αντιστροφή της πραγματικότητας κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ