«Γολγοθάς» για εκατοντάδες καρκινοπαθείς της Πελοποννήσου

 

 

Το δικό τους μαρτύριο υπομένουν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες καρκινοπαθείς της Πελοποννήσου, καθώς ένα πολύ σημαντικό μηχάνημα ακτινοβολίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας στο νοσοκομείο του Ρίου.

 Η κατάσταση των ασθενών περιγράφεται δραματική και όλοι τους καλούν τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αντικατασταθεί το εν λόγω μηχάνημα.

Το θέμα έφτασε χθες και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης τονίζει την ανάγκη της άμεσης προμήθειας του βασικότερου μηχανήματος (εξομοιωτής) για την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών της Δυτικής Ελλάδας και επισημαίνει:

«Το συγκεκριμένο μηχάνημα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, που είναι και το μοναδικό στην Πελοπόννησο, έχει υποστεί βλάβη και οι καρκινοπαθείς της περιοχής αναγκάζονται να πηγαίνουν για ακτινοθεραπεία στην Αθήνα ή στα Γιάννινα», υποστηρίζει.

«Από το 2004, σημειώνει, έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες αντικατάστασης του εν λόγω μηχανήματος, λόγω παλαιότητας. Τέσσερα χρόνια μετά, το μηχάνημα όχι μόνο δεν έχει αντικατασταθεί, αλλά ήδη έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Στην Ευρώπη, τα μηχανήματα αυτά αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια, το συγκεκριμένο μηχάνημα του ΠΓΝ Πατρών είναι 15ετίας και δεν υπάρχουν ούτε ανταλλακτικά για την επιδιόρθωσή του.

Μ. ΝΟΔΑΡΟΣ