Γονίδια σύμμαχοι της νέας γρίπης

 

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Δύο στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης είναικατά τα άλλα- υγιείς. Μάλιστα μελέτη η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» δείχνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν βαριά από επιπλοκές της νέας γρίπης, χωρίς να πάσχουν παράλληλα από άλλα νοσήματα, έχουν γενετική προδιάθεση. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται έναντι της νέας γρίπης, παρ΄ ότι η πανδημία παρουσιάζει ύφεση. Οπως επισημαίνουν, αναμένεται νέο κύμα της νόσου προς το τέλος του Ιανουαρίου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS Οne», διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τμήματος Ανοσολογίας των Λοιμώξεων της Δ Δ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας κ. ΕυάγγελοΙ. Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη. Οι ερευνητές μελετούν διεξοδικά την επίπτωση της λοίμωξης από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 στον ανθρώπινο ανοσιακό μηχανισμό. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα παραγωγής μεσολαβητών της φλεγμονής που ισοδυναμεί με έντονη διαταραχή της λειτουργίας του ανοσιακού συστήματος. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι σε βαριές λοιμώξεις. Επιπλέον όσοι εκδηλώνουν πνευμονία από τον ιό της νέας γρίπης έχουν αυξημένη συγκέντρωση μιας υποκατηγορίας λεμφοκυττάρων, των Τ-ρυθμιστικών, στο αίμα τους. Τα κύτταρα αυτά προκαλούν ανοσοκαταστολή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Κατά τη διάρκεια του 6ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Λοιμώξεων της Δ Δ Παθολογικής Κλινικής του «Αττικόν», το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο κ. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας αλληλόμορφων μεταλλάξεων των γονιδίων των μεσολαβητών της φλεγμονής. Οπως εξηγεί η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, «οι ασθενείς που εκδηλώνουνλοίμωξη από τον ιό της νέας γρίπης, η οποία συνοδεύεταιαπό υψηλό πυρετό και βαριά πνευμονία,είναι φορείςαυτών των μεταλλάξεων στο DΝΑ τους σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους μη πάσχοντες».Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίον η καθηγήτρια καλεί τους πολίτες να λάβουν το πανδημικό εμβόλιο. «Δεν μπορείς να ξέρεις ποιος έχει το γονίδιο και ποιοςδεν το έχει. Γι΄ αυτό πρέπειόλοι να εμβολιαστούν,για να προφυλαχτούν επίσης όσοι έχουν αυτή τη διαταραχή».

Αλλο ένα θύμα της νόσου

Ενα νέο κορίτσι, μόλις 14 ετών, με σοβαρό πρόβλημα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι το 55ο θύμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Επίσης, στη Μονάδα Εντακτικής Θεραπείας νοσηλεύεται από το Σάββατο ένα αγόρι ενός έτους, που δεν πάσχει από άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, και μία γυναίκα 29 ετών, της οποίας το ιστορικό διερευνάται. Πάντως οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ύφεσης του πανδημικού κύματος.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τα πιστοποιημένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν 1.871 κρούσματα της νέας γρίπης. Ετσι, το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων έφθασε στις 12.609. Από αυτές, περίπου οι μισές περιπτώσεις προέρχονται από την Αττική.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνουν ότι το ποσοστό των δειγμάτων τα οποία είναι θετικά στον ιό της νέας γρίπης ήταν μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες (46,6% έναντι 50%). Μικρή μείωση παρουσίασαν επίσης οι επισκέψεις σε γιατρούς. Για κάθε 1.000 επισκέψεις σε ιατρεία, περίπου οι 55 αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Τις προηγούμενες εβδομάδες η αναλογία ήταν 90 προς 1.000.

Σταθερό παρέμεινε την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό των μαθητών που απουσίαζαν από τα μαθήματά τους επειδή παρουσίασαν πυρετό, βήχα ή άλλα συμπτώματα γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, περίπου 14% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχεδόν 8% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν στο σπίτι τους.