ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- Σύσκεψη για την Υγεία

p>
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2012

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Χρ.Κίττα του Υπουργού Επικρατείας Αντ. Αργυρού και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση συσσωρευμένων προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αφού τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν αποφάσεις για τα εξής θέματα:

– Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες , η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Σ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη το επείγον του προβλήματος.

– Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για την θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.

– Ύστερα από επίπονες προσπάθειες σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου ύψους 6,5 δις ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Όσο για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.

Η αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων στο χώρο της Υγείας αποτελεί ένα από τα βασικά μελήματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Υγείας, καθηγητή Χρ. Κίττα. Η κυβέρνηση παρά το χαρακτήρα της, έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα τα οποία ασφαλώς δεν προέκυψαν τις τελευταίες 15 μέρες, ούτε μπορούν να επιλυθούν ριζικά στο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά κυβερνητικών συσκέψεων και καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές πολιτών. Η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα συνεργασίας. Να αναλογιστούν ότι τις στιγμές αυτές προέχει ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.