Greek statistics ο υγειονομικός χάρτης

Βενιζέλος Β.

Η καλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος στον κοινωνικό διάλογο για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων είναι να αφήσει εντελώς στην άκρη τον υγειονομικό χάρτη τον οποίο κατάρτισε ομάδα εργασίας υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γ. Κυριόπουλο.

Ένας υγειονομικός χάρτης ο οποίος “τεκμηριώνεται” με στοιχεία που χρονολογούνται σε αρκετές περιπτώσεις από το… 2006, ακόμη και από το… 1995, δεν είναι δυνατό να διαμορφώσει συνθήκες ειλικρινούς και ορθολογικού διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Ένας υγειονομικός χάρτης ο οποίος “τεκμηριώνεται” με αμφιβόλου αξιοπιστίας στοιχεία δεν έχει καμία θέση στον κοινωνικό διάλογο, εκτός εάν πρόθεση του υπουργού Υγείας είναι να επιδείξει συνέπεια μόνον ως προς το τυπικόν της όλης διαδικασίας.

Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για έναν υγειονομικό χάρτη ο οποίος “βαφτίζει” ως επιδημιολογικά τα απλά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για να μην υπενθυμίσουμε τα… greek statistics, ενώ προχωρεί σε ανάλυση της νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ατομικοί ιατρικοί φάκελοι ασθενών, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στερείται μηχανοργάνωσης και δεν υπάρχουν μητρώα, ούτε καν για τις πλέον βασικές και σοβαρές από τις ασθένειες…

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Υγεία, όπου ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science και πρόεδρος της επιτροπής ειδικών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας Ηλ. Μόσιαλος έδωσε ένα πολύ εντυπωσιακό όσο και ενδεικτικό για τα greek statistics στοιχείο: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η θνητότητα κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στην Ελλάδα είναι μόλις στο… 0,2%, έναντι του 2,5% – 5,5% που είναι στα σπουδαιότερα καρδιοχειρουργικά κέντρα της Σουηδίας, της Γερμανίας και του Καναδά! Πράγματι, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να εξάγουμε τη σχετική τεχνογνωσία;

Είναι προφανές ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν πολύ αξιόπιστο υγειονομικό χάρτη ο οποίος θα διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία και θα αποτελεί το “εργαλείο” για μία διάταξη των υγειονομικών υπηρεσιών η οποία θα ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών και όχι σε εκείνες του πελατειακού κράτους.

Όταν τόσο η Eurostat όσο και ο ΟΟΣΑ έχουν αμφισβητήσει και αμφισβητούν ακόμη όλα τα οικονομικά στοιχεία τα οποία δίνει η χώρα μας για τον τομέα της Υγείας, πώς είναι δυνατόν να καταρτίζεται υγειονομικός χάρτης με βάση αυτά τα ίδια αμφισβητούμενα και απαξιωμένα greek statistics; Δεν είναι τυχαίο ότι τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας για τα οικονομικά δεδομένα του συστήματος Υγείας έχουν αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα… πέντε (5) φορές!

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Υγείας, ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων θα αρχίσει την Παρασκευή 1 Απριλίου. Την πρωταπριλιά. Ας ελπίσουμε ότι η έναρξη του διαλόγου δεν θα συνοδευθεί από το μεγάλο ψέμα του υγειονομικού χάρτη… Άλλωστε, ο ίδιος ο Αν. Λοβέρδος διαβεβαίωσε προχθές ότι είναι πρόθυμος να ακούσει και να μελετήσει τις σχετικές θέσεις τις οποίες έχουν ήδη έτοιμες τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο υπουργός Υγείας έχει ήδη σχετικοποιήσει την αξία του πονήματος της ΕΣΔΥ.