Γρίπη Α: 290 κρούσματα στην Ελλάδα

Βενιζέλος Β.

Τριάντα δύο νέα κρούσματα γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα μας είχαν επιβεβαιώσει μέχρι χθες στις 11 π.μ. τα εργαστήρια του Ινστιτούτου “Παστέρ” και το εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος και, έτσι, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών έφθασε τα 290. Για 9 από τους 32 νέους ασθενείς διερευνώνται όλες οι επαφές τους, προκειμένου να εντοπισθούν οι πηγές της μόλυνσής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι εκατόν είκοσι οχτώ πρώτοι ασθενείς με γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα μας έχουν αποθεραπευθεί, ενώ “η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια”.

Πάντως, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ” νοσηλεύεται από χθες 25χρονος Έλληνας, ο οποίος εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα γρίπης Α (Η1Ν1).

Ενδεικτικό της συγκρατημένης ανησυχίας που επικρατεί πλέον στις ελληνικές υγειονομικές αρχές, σχετικά με την εξάπλωση της γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η σχετική ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν περιλαμβάνει τη διαβεβαίωση ότι “η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως”.

Την ίδια στιγμή, η γρίπη Α (Η1Ν1) έχει προσβάλει διεθνώς 100.000 ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας, ενώ 440 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).