Γρίπη- εμβολιασμός

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας έχει φέτος αυξηθεί. Αυξημένες είναι και οι διαθέσιμε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα.


Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου,  για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.


Μεγάλο ζήτημα ανακύπτει από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών. Η επικίνδυνη αυτή στάση των επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας χρειάζεται ενδελεχή έρευνα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με το επιχείρημα της ελλιπούς ενημέρωσης.


Ένα είναι βέβαιο. Πως πρόκειται για επαγγελματική ανευθυνότητα. Θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, κυρίως όμως θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους, πράγμα που συνιστά ακραία αντι-επαγγελματική συμπεριφορά.


Το υπουργείο Υγείας οφείλει να θεσπίσει μέτρα με τα οποία θα συναρτά τη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των υγειονομικών με ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες θα συγκαταλέγεται και ο εμβολιασμός τους.