Γρίπη: Πρόληψη και με εκπαιδευτική TV

«Πολιτικές επενδύσεις στον φόβο και τον πανικό» και επιδιώξεις για αντίστοιχα «οφέλη στη μικρή προεκλογική περίοδο των 30 ημερών» απέδωσε ο υπουργός Παιδείας στις διαμαρτυρίες εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αδυναμία θωράκισης των σχολείων έναντι της νέας γρίπης, προτείνοντας «σωστή ενημέρωση, προσωπική ευθύνη και πρόληψη».

Για την τελευταία ενημέρωσε, χθες, αναλυτικά τους δημοσιογράφους, ενώ στο πλαίσιο προετοιμασίας διαβεβαίωσε με ψυχραιμία ακόμα και για τη δυνατότητα (της σχεδόν ανύπαρκτης μέχρι χθες) εκπαιδευτικής τηλεόρασης με ειδικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων όλων των βαθμίδων (!).

«Στη χώρα μας δεν έχουμε ανακαλύψει την πυρίτιδα», τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χθες, το πρωί, παραπέμποντας στη «συντεταγμένη» αντιμετώπιση των δεδομένων, ήτοι τον συντονισμό των ελληνικών αρμόδιων φορέων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, ο οποίος δίνει, τουλάχιστον για την ώρα, διαβεβαιώσεις για μια «φυσιολογική λειτουργία των σχολείων από την πρώτη μέρα», δηλαδή αύριο Παρασκευή. Χωρίς, πάντως, να διευκρινίζει με ποια κριτήρια και σε ποιό βαθμό θα ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά των μηχανισμών για τους οποίους διαβεβαίωσε, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε για όσες ενέργειες έχουν ήδη γίνει ή θα γίνουν άμεσα, όπως τόνισε. Μεταξύ αυτών:

– Παράδοση των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών στα σχολεία, «τις αμέσως επόμενες ημέρες».

– Διάθεση έκτακτων κονδυλίων για την ικανοποίηση των σχετικών αναγκών, αν και εφόσον χρειαστεί.

– Σύσταση Ειδικού Τηλεφωνικού Κέντρου στο υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό 1550, στελεχωμένου από εξειδικευμένο και επιμορφωμένο προσωπικό, με σκοπό να δίνει πληροφορίες σχετικά με τον ιό της γρίπης.

– Διαρκής ενημέρωση από το site του ΥΠΕΠΘ -σε πραγματικό χρόνο- για όλες τις νέες εγκυκλίους.

– Προετοιμασία από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος, τρίωρης διάρκειας, που θα προβάλλεται καθημερινώς από την ΕΡΤ ή το κανάλι της Βουλής.

– Υπαρξη συντονιστικού οργάνου στο ΥΠΕΠΘ.

– Εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των 45.095 διοικητικών υπαλλήλων τού «προσωπικού ασφαλείας».

– Πρόβλεψη για αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που ενδεχομένως νοσήσουν.

– Συνεχής καταγραφή των περιστατικών και καθημερινή ενημέρωση του ΥΠΕΠΘ από τους διευθυντές των σχολείων.

Α. ΑΝΔΡ.