Γρίπη των πτηνών σε αγριόπαπια

Το πρώτο, για φέτος, κρούσμα της γρίπης των πτηνών καταγράφηκε χτες από το κτηνιατρικό εργαστήριο της Χαλκίδας, σε μια άγρια πάπια που βρέθηκε στην περιοχή του Σπερχειού. Oπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένας κυνηγός βρήκε την άγρια πάπια στην περιοχή Ανθήλης Σπερχειού του νομού Φθιώτιδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης, εξετάστηκε δείγμα του υδρόβιου μεταναστευτικού πτηνού στο κτηνιατρείο της Χαλκίδας, όπου απομονώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών – υπότυπος Η5.

Το δείγμα βρίσκεται από χτες στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της δεύτερης εξέτασης. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, θα σταλεί στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στο Λονδίνο (CRL), ώστε να προσδιοριστεί η πιθανότητα ταυτοποίησης του παθογόνου ιού Η5Ν1. Ηδη έχουν τεθεί σε συναγερμό οι υπηρεσίας της νομαρχίας Φθιώτιδας για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων, όπως είχε συμβεί και με τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί κατά την περσινή μεταναστευτική περίοδο των άγριων πτηνών.

Σε επιφυλακή

O επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τη γρίπη των πτηνών καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Κυριάκης τόνισε μιλώντας στον «Α» ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού από τις 16 Oκτωβρίου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα επιφυλακής για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου κρούσματος της νόσου.

«Εχει ξεκινήσει η μεταναστευτική περίοδος και έρχονται κατά κύματα τα άγρια πτηνά. O εντοπισμός της άγριας πάπιας δείχνει ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους κυνηγούς. Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα υδρόβιο μεταναστευτικό πουλί και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε άλλα πουλιά και πολύ περισσότερο σε οικόσιτα ή στην πτηνοτροφία. Θα είναι βιολογικό παράξενο αν δεν παρουσιαστούν και άλλα κρούσματα σε άγρια πτηνά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα», σημείωσε ο κ. Κυριάκης.