ΓΣΕΕ: 12,38 δισ. ευρώ χρωστά το κράτος

Σε 12,38 δισ. ευρώ υπολογίζει η ΓΣΕΕ τις υποχρεώσεις του κράτους προς το ασφαλιστικό σύστημα. Η Συνομοσπονδία παρουσίασε την Τρίτη αναλυτική πρόταση για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων, την οποία ο πρόεδρος της Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε ως «κορωνίδα» του ζητήματος. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδριάζουν το απόγευμα για το ασφαλιστικό. Μετά τη ΓΣΕΕ, και η ΑΔΕΔΥ έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, με την οποία ενημερώνει ότι δεν θα παραστεί στο διάλογο στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση που οργανώνεται στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άρνηση να δώσει τα πλήρη στοιχεία και τη συγκεκριμένη της θέση επί του ζητήματος.

Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΕ υπολογίζει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα ταμεία σε τρεις μεγάλες ενότητες:

α. Νομοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Οι υποχρεώσεις λόγω της μη επαρκούς καταβολής του θεσμοθετημένου πόρου του νόμου Ρέππα (1% του ΑΕΠ) υπολογίζονται σε 3,38 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επαυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω της αναδρομικής αναθεώρησης του ΑΕΠ. Υπολογίζεται ακόμα ότι στην περίοδο από το 2003 μέχρι σήμερα οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του κράτους, λόγω μη καταβολής του θεσμοθετημένου πόρου 3,80% υπέρ του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπερβαίνουν τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να αυξηθούν κατά ακόμα 1,1 δισ. ευρώ για το έτος 2008.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι αν το κράτος εξεπλήρωνε τις υποχρεώσεις του, ο κλάδος ασθενείας του ΙΚΑ θα ήταν πλεονασματικός, ενώ σήμερα εμφανίζεται ως ελλειμματικός και χρηματοδοτείται από άλλους κλάδους του Ιδρύματος. Οι υποχρεώσεις του κράτους προς το ΙΚΑ λόγω της συσσώρευσης οφειλών από την άσκηση κρατικής κοινωνικής πολιτικής μέσω των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Από τις υποχρεώσεις του κράτους, λόγω αθέτησης της δέσμευσής του να εξοφλήσει παλαιότερα χρέη προς το ΙΚΑ, προκύπτει ένα ακόμη υπόλοιπο της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

β) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές: Από τα στοιχεία των συνδικάτων προκύπτει ότι το κράτος, μαζί με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οφείλει σήμερα από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι μεγάλο τμήμα των οφειλών αυτών προέρχεται από εισφορές που έχουν εισπραχθεί από τους εργαζόμενους και δεν έχουν αποδοθεί στο σύστημα, κάνοντας λόγο για υπεξαίρεση.

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με την αντιμετώπιση του γενικότερου φαινομένου της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, υπογραμμίζοντας ότι νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και ότι αυτό που χρειάζεται, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως η πολιτική βούληση.

γ) Η ανάγκη δημιουργίας πηγών και νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες του αποθεματικού του συστήματος που έχουν δημιουργηθεί από έξω-ασφαλιστικές χρήσεις. Στο σημείο αυτό η ΓΣΕΕ επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού “κουμπαρά” που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεματικών και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών.

Στον “κουμπαρά” αυτόν προτείνεται να συγκεντρωθούν πόροι από πηγές, όπως η κερδοφορία των δημοσίων επιχειρήσεων, ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, έκτακτες επιβαρύνσεις σε επιδοτούμενες επιχειρήσεις, σε υψηλά εισοδήματα, σε διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών κλπ.

Ο σύμβουλος των συνδικάτων για τα ασφαλιστικά θέματα Γ. Ρωμανιάς, αθροίζοντας τις υποχρεώσεις του κράτους προς το ασφαλιστικό σύστημα, έκανε λόγο για ποσό της τάξης των 12,38 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το έτος 2008, ενώ μέχρι τις 31/12/2007 και μετά από την αφαίρεση του ποσού που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, προκύπτει υποχρέωση της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να πει ευθαρσώς και δημόσια τι έχει σκοπό να δώσει προς το ασφαλιστικό σύστημα και επανέλαβε ότι η απεργία της 12ης Δεκεμβρίου θα έχει ως κεντρικό ζήτημα τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης ζήτησε να υπάρξει αναφορά και στα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κάλεσε με τη σειρά του τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου.

Το πρωί, 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου αποφάσισε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας για το Ασφαλιστικό και το σχέδιο του προϋπολογισμού, θεωρώντας ότι “συνεχίζεται η λιτότητα στους μισθούς, η υποχρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης”.