ΓΣΕΕ Η Κυβέρνηση “καταργεί” την προληπτική ιατρική

p class=”MsoHeading8″>Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΚΑΤΑΡΓΕΙ» ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ!!

 

          Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την συντονισμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργού Απασχόλησης για την υποβάθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και τη μετάθεση του κόστους του προληπτικού ιατρικού ελέγχου στις πλάτες των εργαζόμενων.

Ειδικότερα, στο μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση μετατρέπει την υποχρέωση των Ασφαλιστικών Ταμείων να καλύπτουν τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο των ασφαλισμένων σε δυνατότητα του εκάστοτε Υπουργού να αποφασίζει αν, και σε ποιο ποσοστό, θα τον καλύπτουν. Μετά τις διαφωνίες μας, ο κ.Υπουργός Απασχόλησης διατυπώνει νέα πρόταση, ακόμα δυσμενέστερη, καθώς συνδέει το ποσοστό της συμμετοχής του ασφαλισμένου με το εισόδημά του, δηλαδή με τη φορολογική του δήλωση!!

Είναι ολοφάνερο σε όλους τους πολίτες ότι η πρόληψη προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη στα ασφαλιστικά ταμεία και στο ΙΚΑ, καθώς μειώνει τις ασθένειες και τα έξοδα θεραπείας τους, ενώ ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές. Εξάλλου, το δικαίωμα στην υγεία δεν μπορεί – σε καμιά περίπτωση – να συνδέεται με τα εισοδήματα.

Επιπλέον, είναι προκλητικό να προσπαθεί η Κυβέρνηση να συμπιέσει το κόστος της ασφάλισης του κλάδου υγείας μεταθέτοντας το κόστος των προληπτικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους, την ίδια στιγμή που δεν κυνηγά τους εισφοροδιαφεύγοντες επιτήδειους που οφείλουν τεράστια ποσά στο ΙΚΑ.

Περισσεύει η υποκρισία και το «ενδιαφέρον» για τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ, όταν τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες από τον Ν 2084 υποχρεώσεις της, οι οποίες ΜΟΝΟ για τον Κλάδο Υγείας και ΜΟΝΟ για φέτος υπερβαίνουν το 1 ΔΙΣ €. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά εφέτος, δεν περιλαμβάνεται εγγραφή για την υποχρέωση καταβολής του Κράτους στον Προϋπολογισμό ΙΚΑ έτους 2007!, γεγονός που αποκαλύπτει τις γενικότερες προθέσεις της Κυβέρνησης.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τις προθέσεις και τις νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης και του κ.Υπουργού Απασχόλησης και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων και του – ανεπαρκούς, ωστόσο χρήσιμου – πλέγματος κοινωνικής προστασίας που με αγώνες έχουμε κατακτήσει.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον κ.Υπουργό Απασχόλησης να αποσύρουν ΑΜΕΣΑ τη συγκεκριμένη διάταξη και να «ξεχάσουν» τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις τους που εξαθλιώνουν τον κόσμο της εργασίας και οδηγούν σε κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ