ΓΣΕΕ «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει στο ασφαλιστικό»

p>Η κυβέρνηση ζητάει προτάσεις για το ασφαλιστικό. Σκληρή ανακοίνωση ΓΣΕΕ. Προτάσεις Δασκαλόπουλου

Η κυβέρνηση επιμένει να μην προτείνει, αλλά δηλώνει έτοιμη να ακούσει προτάσεις για το ασφαλιστικό. Μας εμπαίζουν, απαντά η ΓΣΕΕ, ενώ ο ΣΕΒ καταθέτει πρόταση για άλλη μορφή διαλόγου.

Βαθύς εμπαιγμός, λέει η ΓΣΕΕ

 «Η κυβερνητική πρόταση για την χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) συνιστά ευθύ εμπαιγμό”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σήμερα.

Η πρόταση “αφενός μεν δεν δίνει ούτε καν τις νομοθετημένες υποχρεώσεις τις οποίες δεν κάλυψε κατά την διάρκεια της δικής της θητείας και αφετέρου δεν δίνει ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τις οποίες έχει παράνομα παρακρατήσει”, είπε ο κ.Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι “αυτό είναι και ποινικό παράπτωμα καθώς συνιστά υπεξαίρεση”. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι “η κυβέρνηση μας προκαλεί λέγοντας ότι όσα λεφτά και να δώσει δεν λύνεται το ασφαλιστικό πρόβλημα, προφανώς γιατί στο μυαλό της έχει να περικόψει τα κεκτημένα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων”. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, “είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση, εάν δεν λυθεί με καθαρό και δίκαιο τρόπο για τα ασφαλιστικά ταμεία, το θέμα της χρηματοδότησης και η εξόφληση των οφειλόμενων».

“Η Πανελλαδική απεργία της 12/12/07 αποτελεί την αφετηρία της αγωνιστικής περιόδου στην οποία εισερχόμεθα”, κατέληξε.

Θετικό βήμα η καταβολή χρωστούμενων, λέει ο ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, δήλωσε σήμερα ότι «το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη και υποχρέωση να τηρεί αυτά που υπόσχεται και πολύ περισσότερο αυτά που το ίδιο νομοθετεί. Στο σημείο αυτό ο ΣΕΒ στηρίζει και συμπαρατάσσεται με τη ΓΣΕΕ», προσθέτοντας ότι «η χθεσινή δέσμευση αναδρομικής χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο ύψος του 1% του ΑΕΠ είναι ένα πρώτο θετικό βήμα».

«Η έστω και σταδιακή καταβολή των χρωστούμενων επιδοτήσεων, καθώς και η εγγύηση για την έγκαιρη καταβολή τους στο μέλλον, δημιουργεί την απαραίτητη βάση αξιοπιστίας, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση ως προς τις μακροπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος και την εύρεση πηγών για την κάλυψή τους», ανέφερε ακόμη ο κ.Δασκαλόπουλος.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι τα θέματα που προτάσσονται αυτή τη στιγμή, είναι η εισφοροδιαφυγή, για την οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή δέσμη προτάσεων, και η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει διάλογο μεταξύ των κομμάτων και ένα ξεχωριστό κοινωνικό τραπέζι όπως είπε, στο οποίο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι για να βρουν σημεία σύγκλισης και να διαμορφώσουν κοινές προτάσεις.

Αυτό όπως είπε θέτει όλους προ των ευθυνών τους και καθιστά τη διαδικασία πιο ουσιαστική και λιγότερο προσχηματική.

«Ανοιχτοί σε προτάσεις»

Το πρωί της Τετάρτης ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας είχε συνεργασία με τον Κ.Καραμανλή, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης να διεξαχθεί διάλογος στη Βουλή ναυάγησε, με την αποχώρηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μαγγίνας δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις μέχρι τώρα εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό και ανέφερε πως συζήτησαν τις επόμενες φάσεις, το διάλογο στους επόμενους κύκλους.

“Η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις και θέσεις τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους. Ο διάλογος είναι μια βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία. Είναι ανοικτός. Βεβαίως δεν είναι υποχρεωτικός και ο καθένας προσέρχεται και αποχωρεί όπως και όταν κρίνει», τόνισε ο κ. Μαγγίνας ο οποίος για τη διάρκεια του διάλογου είπε πως δεν υπάρχει ορίζοντας και θα συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθούν τα θέματα.

Σημειώνεται ότι την επόμενη Τετάρτη συνεχίζεται ο διάλογος για το δεύτερο θέμα, αυτό της ενοποίησης των Ταμείων, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.