«Γυάλινα κλουβιά» για τους καπνιστές

Μέσα σε δωμάτια με διαφανείς τοίχους που θα καταλαμβάνουν το 40% των καταστημάτων θα διασκεδάζουν από 1ης Ιουλίου οι καπνιστές, αφού τα αντικαπνιστικά μέτρα θα τους… απομονώσουν πλήρως από τους υπόλοιπους και πιθανότατα θα τους οδηγήσουν να ξεχάσουν το… πρώτο τραπέζι πίστα.

Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να προστατέψει τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Η πρώτη υπογραφή στη Χάρτα των Δικαιωμάτων για ένα δημόσιο περιβάλλον χωρίς καπνό μπήκε χθες και ήταν του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τα καπνιστήρια που πρέπει σε λιγότερο από δύο μήνες να έχουν διαμορφωθεί σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων θα είναι διαχωρισμένα από τον υπόλοιπο χώρο και θα κλείνουν με χωριστή πόρτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας -που επεξεργάζεται τις λεπτομερείς προδιαγραφές διαμόρφωσης των καπνιστηρίων- οι χώροι όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα θα καλύπτουν το πολύ 40% του συνολικού εμβαδού κάθε καταστήματος. Στην περίπτωση των κέντρων με ζωντανή μουσική, οι καπνιστές θα πρέπει να ξεχάσουν τα πρώτα τραπέζια, αφού η θέση των καπνιστηρίων πολύ δύσκολα θα τους επιτρέπει τέτοια προνόμια για τεχνικούς λόγους. Στα δε μπαρ, κανένας καπνιστής δεν θα βρίσκει θέση ακριβώς μπροστά από τον… μπάρμαν για να έχει άμεση πρόσβαση στα ποτά!

Με άλλα λόγια, τα καπνιστήρια προορίζονται προφανώς για τα «μετόπισθεν» αφού θα είναι απομακρυσμένα και από την κύρια είσοδο των καταστημάτων. Οι μη καπνιστές δεν θα αναγκάζονται να περνούν ανάμεσα από τους καπνιστές για να βρουν θέση.

Πάντως, οι εργαζόμενοι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια και άλλους αντίστοιχους χώρους φαίνεται πως θα είναι από τους «κερδισμένους» των αντικαπνιστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί η υγεία τους επιβαρύνεται καθημερινά επί 8 ώρες τουλάχιστον από τον καπνό των άλλων. Οπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), ένας στους τέσσερις μη καπνιστές εργαζόμενους σε τέτοιους χώρους παρουσιάζει βήχα ενώ σε ποσοστό 36,5% λαχανιάζουν εύκολα. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα και ξεπερνούν το 53% στους καπνιστές, οι οποίοι εκτός από τα δικά τους «καπνίζουν» και τα τσιγάρα των πελατών τους.

«Συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός της αναπνοής και το λαχάνιασμα είναι συχνά στους εργαζόμενους σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης, λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στον καπνό», ανάφερε χθες ο διευθυντής του ΙΚΠΙ, αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, παρουσιάζοντας την έρευνα σε ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν εννιά στους δέκα εργαζόμενους θεωρούν χρήσιμα και απαραίτητα τα μέτρα κατά του καπνίσματος. Οκτώ στους δέκα αναφέρουν ότι ο εξαερισμός στο χώρο της δουλειάς τους δεν είναι επαρκής.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα -και παρά τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν από το 2002- μόλις 4% των επιχειρήσεων εστίασης έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στους χώρους τους και μόνο 26% έχουν ειδικούς χώρους για καπνίζοντες.

Τα μέτρα

Τι θα ισχύει από 1ης Ιουλίου

– Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα μέσα μεταφοράς, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε κάθε κλειστό χώρο αναμονής, ακόμη και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

– Διαμορφώνονται καπνιστήρια με διάφανους τοίχους, χωριστή πόρτα και ειδικό εξαερισμό, που θα καταλαμβάνουν το πολύ 40% του συνολικού χώρου.

– Εξαιρούνται τα καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, που μπορούν να είναι αποκλειστικά για καπνιστές.

– Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 ως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες.

– Απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

– Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε μπαρ και κλαμπ χωρίς συνοδεία κάποιου ενήλικα.

– Συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ.

 

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ