H μεγάλη οργή

Ενα ανθρώπινο ποτάμι κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας. Διαδήλωσε οργισμένα για τα μέτρα που υποβαθμίζουν δραματικά τη ζωή του.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από κάθε κλάδο από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πλημμύρισαν χθες το κέντρο της Αθήνας σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια της μεταπολίτευσης. Από το Πεδίον του Αρεως μέχρι το Σύνταγμα, μια ογκώδης και δυναμική λαοθάλασσα από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ "κατέλαβε" τις κεντρικές οδούς της πόλης με οργισμένα συνθήματα κατά του Μνημονίου, της κυβερνητικής πολιτικής και του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα συνδικάτα έκαναν λόγο για πρωτόγνωρη συμμετοχή και για συλλαλητήρια που θύμιζαν κινητοποιήσεις του 1974, ενώ οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούσαν πως το σύνολο των συγκεντρωμένων έφθανε τους 500.000.

Διαδηλωτές κάθε ηλικίας, ακόμα και οικογένειες με τα παιδιά τους, γέμισαν ασφυκτικά τις οδούς Σταδίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Πανεπιστημίου. Από το Πεδίον του Αρεως και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Οργή και βαριά απογοήτευση από ανθρώπους που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται συνεχώς, τα μαγαζιά τους να κλείνουν, τα παιδιά τους να μένουν άνεργα και να φεύγουν στο εξωτερικό. Οι πορείες ήταν τόσο πυκνές και το πλήθος τόσο μεγάλο, ώστε διάφορα μπλοκ συγκεντρωμένων αναζητούσαν τρόπο από τα στενά ή από την οδό Ακαδημίας για να φθάσουν στο Σύνταγμα, ενώ η Πανεπιστημίου και η Σταδίου είχαν ήδη "κλείσει" από διαδηλωτές.

Από νωρίς το μεσημέρι το κέντρο ήταν "αποκλεισμένο" από κόσμο που συνέρεε μαζικά για τα συλλαλητήρια και τις πορείες, ενώ σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων είχε κατεβάσει ρολά, καθώς οι έμποροι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

"Η κρίση δεν είναι το πρόβλημα των φτωχών αλλά η λύση των πλουσίων" έγραφε το πανό που… φορούσε μια φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Από τα πλέον πολυπληθή μπλοκ ήταν αυτό της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζομένων στους δήμους. Τα καυτά για τους δημοσίους υπαλλήλους ζητήματα της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου βρήκαν τη θέση τους στη συνθηματολογία: "Ολοι στον δρόμο, όλοι στην πορεία, να βγάλουμε αυτούς, εμείς στην εφεδρεία", "Μας κλέβουν τη δουλειά, μας κλέβουν τη ζωή, κάτω η κυβέρνηση και οι τροϊκανοί".

 

Οι περισσότεροι δεν έφυγαν από την πλατεία Συντάγματος ακόμα και όταν ξέσπασαν τα επεισόδια. Φορούσαν μάσκες και υπέμεναν τα χημικά, αφήνοντας την οργή τους να ξεχειλίζει.

 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απεργία σε κλάδους όπως τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, και οι μεταφορές – πλοία, λιμάνια έφθασε το 100%, ενώ στη χαλυβουργία, στην οικοδομή, στους εμποροϋπαλλήλους, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, και στην ΕΥΔΑΠ έφθασε το 90%. Σε ποσοστά από 70% έως 100% κινήθηκε η συμμετοχή εμπόρων και βιοτεχνών, σύμφωνα με τις ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φώσκολος