Η αγιάτρευτη πληγή του ΕΣΥ

Διαφθορά

 

Η αγιάτρευτη πληγή του ΕΣΥ

 

Των ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

 

Τα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ και μαζί ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στα νοσοκομεία δεν έχουν τέλος και δεν εξαντλούνται σε μια δημοσιογραφική έρευνα.

 

Εγινε όμως σαφές πως χρειάζεται επειγόντως να «ανοίξουν» κρεβάτια, να λειτουργήσουν τμήματα και κλινικές, να φτιαχτούν νέες ΜΕΘ, να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, να αναπτυχθούν Κέντρα Υγείας στην πόλη και στο χωριό για να γίνει πραγματικότητα κάποτε και στην Ελλάδα η πρωτοβάθμια περίθαλψη, να δοθεί βάρος στην πρόληψη, να διατεθούν κονδύλια, να…να… Διαφορετικά ούτε για Εθνικό ούτε για Σύστημα Υγείας μπορούμε να μιλάμε.

Κρατήσαμε για το τέλος ένα ζήτημα που «πονάει» όλους. Είναι η διαφθορά στον χώρο της υγείας. Ενας εφιάλτης που έχουμε ζήσει όλοι -ναι, όλοι- είτε ως άρρωστοι είτε ως συγγενείς στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, έξω από τα χειρουργεία, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στις λίστες αναμονής.

Πληρώστε γιατί το σύστημα … χάθηκε, εκβιάζουν κάποιοι γιατροί. Ευτυχώς όχι όλοι. Υπάρχουν και εκείνοι που ακόμα φυλούν τις Θερμοπύλες της αξιοπρέπειας, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο στις μέρες μας.

Διαφθορά, κακοδιοίκηση, γραφειοκρατία και ιστορίες καθημερινής τρέλας αναδεικνύονται μέσα από τη φετινή έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας. Για να αποδειχτεί ότι το τραγικό συμβαδίζει αλλόκοτα με το παράλογο και η βαρβαρότητα μαζί με τον κυνισμό γίνονται κομμάτι του εαυτού μας και συνοδεύουν την καθημερινότητά μας. *