Η αιμορραγία δεν έχει τέλος

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Τεράστια κενά σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και την πλήρη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αντιμετωπίζουν καθημερινά οι περισσότερες υπηρεσίες αιμοδοσίας στη χώρα μας, την ώρα που η εθελοντική προσφορά αίματος έπεσε κατά 7% για το 2010.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), Χρήστος Πρωτόπαπας, στην οποία ζητά από το υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς να ενδιαφερθούν και να βρουν μια λύση «προτού τα προβλήματα στην αιμοδοσία γίνουν ακόμα μεγαλύτερα».

«Τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εθελοντική αιμοδοσία είναι πολλά. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών -το οποίο υποδέχεται καθημερινά δεκάδες θαλασσαιμικούς- όπου πριν από λίγες μέρες παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψη σε αίμα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να εκλιπαρούν για να υποβληθούν σε μετάγγιση.

«Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Διακίνησης Αίματος και Πλάσματος του ΕΚΠΑ ενημέρωνε τη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ότι “πλέον έχουν γεμίσει οι καταψύξεις αίματος και πλάσματος και δεν υπάρχει άλλος χώρος αποθήκευσης”, με την παράκληση “να ενημερωθούν άμεσα όλες οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων να μη στέλνουν πλάσμα αίματος”. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Σε άλλες χώρες κάνουν για το πλάσμα σαν να ήταν… μαύρο χαβιάρι κι εμείς εδώ αδιαφορούμε πλήρως».

Παράλληλα, η ΠΟΣΕΑ καλεί σε σύσκεψη όλους τους προέδρους των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και των φορέων μελών της, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για μια οργανωμένη αντίδραση. «Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πού το πάει το υπουργείο. Από τα νοσοκομεία λείπουν αναλώσιμα, ακυρώνονται προγραμματισμένες αιμοληψίες, δεν προσλαμβάνονται νοσηλευτές αιμολήπτες.

Μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει δεχτεί να συναντηθούμε. Αν, όμως, ο κύριος Λοβέρδος -ο οποίος μάλιστα αναζητά λύσεις για την υγεία και προσπαθεί να περικόψει και άσκοπες δαπάνες- μας άκουγε για δέκα λεπτά, είμαι σίγουρος πως θα είχαμε πολλά να του προτείνουμε», λέει ο κ. Πρωτόπαπας.