Η άλλη άποψη για το κάπνισμα

Γράφει ο Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Οι γραμμές που ακολουθούν δεν συνιστούν με κανέναν τρόπο απολογία και διαφήμιση υπέρ του καπνίσματος, αλλά μια προσπάθεια να αφαιρεθεί η σαδιστική πλευρά της απαγόρευσης που την έχω παρατηρήσει σε πολλές πόλεις της Κοινότητας και δυστυχώς τη βρίσκω και στην Ελλάδα στην οποία θα περιορίσω τις παρατηρήσεις μου.

Ας γνωρίζει λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος ότι:

Η απαγόρευση του καπνίσματος δεν γίνεται για τους καπνιστές αλλά για την προστασία των καπνιστών.

Οι απειλές πως αν δεν συμμορφωθούμε στον νόμο, θα υπάρξει τον χειμώνα γενική απαγόρευση του καπνίσματος (αν αυτό δεν είναι πατερναλιστικού τύπου, απειλή τύπου πεφωτισμένης δεσποτείας, τότε πού κρύβεται η Δημοκρατία;).

Η Ελλάδα ζητά παράταση από την Κομισιόν για τη μείωση των ακυρούμενων καρκινογόνων μικροσωματιδίων στον αέρα. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα μάρανε τον κ. Αβραμόπουλο όταν οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων μικροσωματιδίων στον αέρα είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, εξαιτίας του κλίματός της επιτρέπει στους καπνιστές -με λίγη προσπάθεια- να επιδίδονται στη βλαβερή συνήθειά τους 8 μήνες στους 12. Αυτό σημαίνει μείωση των καρκίνων και των εμφραγμάτων 4 μήνες τον χρόνο και αύξηση τους άλλους 8 μήνες. Μεγάλο επίτευγμα, αλήθεια.

Ο κ. Αβραμόπουλος λαμβάνοντας -ορθώς- σοβαρά υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών εστιατορίων, μπαρ, καφενείων κ.λπ. πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μοιράσματος των δημόσιων χώρων μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών. Αυτό που ξέχασε -επίτηδες πιστεύω- είναι το αεροδρόμιο.

Σε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας δεν σκέφθηκε την απομόνωση 70-100 τετραγωνικών μέτρων για να μη νιώθουν οι καπνιστές σαν ζώα; Δεν τον ενδιέφερε, διότι το αεροδρόμιο είναι μονοπώλιο. Είτε θέλεις είτε δεν θέλεις, αν πρόκειται να ταξιδέψεις, δεν έχεις εναλλακτική επιλογή.

Αρα οι καπνιστές δεν είναι πελάτες του αεροδρομίου, δεν συνιστούν οικονομική απειλή για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αυτό, αφετέρου δεν μπορούν να διαλέξουν ένα άλλο πιο φιλικό γι’ αυτούς αεροδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να ασκήσει όλο τον σαδισμό που του επιτρέπει ο νόμος. Λησμόνησε όμως ότι και οι καπνιστές ταξιδιώτες είναι ψηφοφόροι και πιθανώς μέχρι χθες και δικοί του ψηφοφόροι. Θα είναι όμως και στις επόμενες εκλογές;

Υ.Γ.: Στα αεροδρόμια, λόγω των κινητήρων των αεροπλάνων, τα αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια βρίσκονται σε απελπιστικά υψηλά επίπεδα. Ας το λάβει κι αυτό υπόψη του ο κ. υπουργός, αν θέλει να διευκολύνει λίγο τη ζωή των μισητών καπνιστών – ταξιδιωτών.